Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Femei - cover

Femei

Charles Bukowski

Publisher: Polirom

 • 0
 • 1
 • 0

Summary

Femei este un roman autobiografic, unul dintre cele mai cunoscute ale lui Bukowski, și se desfășoară în jurul lui Henry Chinaski (celebrul alter ego al autorului, care mai apare ca personaj și în alte romane ale sale), un scriitor alcoolic, mare amator de femei. Ele defilează în această carte, veritabile creații felliniene, exotice și ușor dezaxate, prilejuindu-i naratorului o serie nesfârșită de experiențe erotice mai mult sau mai puțin fericite. Scenele de amor care se înghesuie pe fiecare pagină a romanului sunt mai degrabă comice decât erotice, totul fiind descris cu lux de amănunte, însă cu aceeași detașare cu care autorul relatează deschiderea unei cutii de bere. Dincolo de desfrâul în care trăiește, preocupat doar de sex, băutură și pariuri la curse, se ghicește de fapt disperarea cu care naratorul își strigă singurătatea, nevoia imperioasă de tandrețe și compasiune.

Other books that might interest you

 • Poezii - cover

  Poezii

  Mihai Eminescu

  • 0
  • 0
  • 0
  Mihai Eminescu ne-a lăsat o operă lirică vastă, tematica poeziilor sale fiind variată: poezie de dragoste, filozofică, poezia naturii sau socială. 
  Poet tradiționalist, absoarbe teme din tradiția românească, pe care le prelucrează în stil propriu, devenind astfel un mare poet național.
  Show book
 • Vlaicu-Voda Balada stramosilor - cover

  Vlaicu-Voda Balada stramosilor

  Alexandru Davila

  • 0
  • 0
  • 0
  Si intr-adevar Vlaicu-Voda intruneste toate cerintele unei drame menite sa ramana calitati literare si calitati dramatice. Autorul acestei drame e un adevarat poet care prin imagini noi si bogate prin cuvinte expresive stie sa zugraveasca oameni fapte locuri timpuri. Limba lui e o comoara pe care doar la Odobescu o mai intalnim imperecherea neologismelor cu arhaismele da o culoare delicata si in acelasi timp da putere de expresivitate frazei imperecherile acestea desigur le gasim si in Odobescu dar dl Davila a stiut sa le inmulteasca si sa le rafineze. Un patetism sincer firesc inalta parca si valoarea cuvintelor si a frazelor. Tiradele chiar cele mai lungi sunt cladite cu o arta de compozitie deplina cu o putere de convingere rara asa ca efectul lor e puternic inaltator. Emotia artistica cuprinde pe spectator si-l tine toata vremea cat aude vorbele intelepte/romanesti ale figurilor de pe scena. si pe urma sentintele cuminti neaose care sunt presarate aproape in fiecare replica.
   
  [...]
   
  Cu toate observatiile mai mult sau mai putin insemnate Vlaicu-Voda ramane o podoaba a literaturii noastre dramatice prin patetismul cald si comunicativ prin frumusetea limbii si a versurilor prin puterea de evocare a unei epoci framantate prin maiestria de amanunt cu care e construita prin efectele dramatice si prin patriotismul cald si cuminte ce transpira dintr-insa.
   
  Ca atare Vlaicu-Voda nu numai merita dar trebuie sa figureze totdeauna in repertoriul Teatrului National alaturi de dramele lui Alecsandri Caragiale Hasdeu si ale dlui Delavrancea – Liviu Rebreanu
  Show book
 • Descrierea Moldovei - cover

  Descrierea Moldovei

  Dimitrie Cantemir

  • 0
  • 0
  • 0
  „Toata tara pe care o numim astazi Moldova precum si tinuturile invecinate dinspre asfintit au fost stapanite la inceput de sciti care cucerisera aproape trei parti ale lumii cu toate ca dupa obiceiul lor stramosesc ei nu aveauasezari statornice. Pe langa feluritele numiri date de hoardele care s-au perindat pe cursul vremii grecii i-au numit pe locuitorii acestor tinuturi cand geti cand daci. Sub stapanirea romanilor s-a statornicit numirea de daci.“
   
  Dimitrie Cantemir - Descrierea Moldovei
  Show book
 • Castelul pălărierului - cover

  Castelul pălărierului

  A.J. Cronin

  • 0
  • 0
  • 0
  Acțiunea romanului se petrece în anul 1879, în Levenford, personajul principal fiind pălărierul James Brodie. Acesta este un om orgolios, dur, care trăiește pentru propriile lui plăceri, neinteresându-l soarta familiei sale decât în măsura în care îi este asigurat confortul personal, lipsit de finețe, terorizându-și zilnic familia-mama, soția și cei trei copii.
  
   
  Când fiica cea mare, Mary, rămâne însărcinată, o izgonește de acasă într-o noapte, pe o furtună cumplită, după ce o bate și o lovește sălbatic cu picioarele, spunându-i: „Ieși, și să nu te întorci până ce nu te târăști pe jos, să lingi cizmele care te-au lovit“.
  
   
  Pe Matt, fiul său, îl disprețuiește si îi găsește un post în India, trimițându-l de acasă; nici cu propria mamă nu se comportă mai bine, numind-o „babă“, „scroafă“.
  
   
  Din cauza orgoliului său nemăsurat și a prostiei sale, a pierdut afacerea cu magazinul de pălării, de aici începând declinul lui.
  
   
  Nu se comportă mai omenește nici cu soția sa, desconsiderând-o zilnic, terorizând-o, neavând milă nici chiar atunci când aceasta se îmbolnăvește de cancer, mai având câteva luni de trăit.
  
   
  După ce soția sa moare, își aduce în casă amanta pentru a-i ține casa, dar, în scurt timp, aceasta fuge împreună cu fiul său și se căsătoresc.
  
   
  Fiica cea mică, Nessie, care este slăbiciunea lui James Brodie, este stimulată de acesta să învețe pentru a primi o bursă, punând-o să învețe zilnic, fără pauze, dar, bietul copil, neridicându-se la înălțimea așteptărilor acestui tiran, alege să își curme viața.
  
   
  Aceasta a fost viața lui James Brodie..., tristă în cele din urmă, fiind părăsit de soție și copii, unii părăsindu-l prin moarte, alții alegând să plece cât mai departe de el pentru a trăi liniștiți și în pace, stări pe care nu le-au experimentat alături de el.
  Show book
 • Colonelul Chabert - cover

  Colonelul Chabert

  Honoré de Balzac

  • 0
  • 0
  • 0
  Colonelul Chabert, erou al războaielor napoleoniene, dispare în timpul bătăliei de la Eylau. Când nimeni nu se mai așteaptă, el reapare în Paris, după o lungă convalescență. Aici, nimic din ce lăsase în urmă nu mai e la fel: nevasta și-a căutat norocul cu alt bărbat, iar banii în care-și pusese speranța nu-i mai aparțin nici ei. Chabert încearcă atunci să-și recupereze, odată cu trecutul pierdut, soția și gândul liniștitor al unei pensii. Astfel, angajează un avocat ca să convingă lumea că nu e un impostor și să-i dovedească soției adevărata lui identitate. Când lucrurile par să se limpezească, iar demnitatea lui, cariera glorioasă, statutul de erou de război îi dau încredere că i se va face dreptate, Chabert se poticnește într-o realitate crudă: nici o valoare nu poate da speranțe unei societăți conduse de încâlcitele legi ale avocaților. Romanul a fost ecranizat în anul 1994, avându-i ca protagoniști pe Gérard Depardieu, Fanny Ardant, Fabrice Luchini.
  Show book
 • Andrea Delfin și alte nuvele - cover

  Andrea Delfin și alte nuvele

  Paul Heyse

  • 0
  • 0
  • 0
  Andrea Delfin este plasată în Republica venețiană a jumătății secolului al XVIII-lea. Protagonistul este un fost nobil dat mort și care, sub o identitate falsă de notar, revine după mulți ani într-o Veneție tiranică, pentru a răsturna, de unul singur, orânduirea coruptă și criminală. Bănuita conjurație este alcătuită dintr-un singur om, „un Wilhelm Tell italian“, un justițiar motivat de ură, fără scrupule, care folosește împotriva tribunalului inchizitorial propriile arme ale spionajului și conspirației, stârnind, la rându-i, teroare. Scris cu eleganță și cu fidelitate față de aerul și peisajul politic al epocii, cu o atmosferă viu colorată și narat alert, cu bune momente de suspans, acest thriller politic de secol al XVIII-lea vorbește, în fond, tot despre amăgirea revoltei împotriva destinului istoric, răzbunarea dovedindu-se, și aici, o tactică cu două tăișuri. Eșecul vine ca un fel de pedeapsă de sine pentru cel care, orbit de ură, luptă împotriva crimei ucigând.
  Show book