Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Dragoste la 1750$ - cover

Dragoste la 1750$

Charles Bukowski

Publisher: Polirom

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Considerată cea mai bună antologie de povestiri a lui Charles Bukowski, Dragoste la 17,50 $ concentrează în textele sale întregul univers sordid, cinic și atât de uman al autorului american. Majoritatea lor descriu, din perspectiva protagonistului Henry Chinaski, alter ego-ul autorului, lumea pe care acesta a cunoscut-o foarte bine: o Americă a periferiilor, săracă, degradată și coruptă, înțesată de alcoolici, târfe, vagabonzi și ratați. Sexul, violența și alcoolul sunt omniprezente, iar prieteniile sunt superficiale și pragmatice. Iubitele înșală sau sunt violate, bărbații ucid, fură, se încaieră, dragostea adevărată este rară și efemeră. De multe ori prozatorul își dezvăluie și o fațetă jucăușă, lăsându-și imaginația să se dezlănțuie în texte fanteziste, de un umor irezistibil: Chinaski boxează cu Hemingway, e pe cale să devină cel mai mare scriitor american și e asaltat de femei superbe și bogate. Însă, indiferent dacă apelează la biografie sau la imaginație, Bukowski își impune viziunea asupra lumii și izbutește să creeze, din întâmplări aparent mărunte, literatură de o extraordinară calitate.

Other books that might interest you

 • Eu et al - cover

  Eu et al

  Alex Tocilescu

  • 0
  • 0
  • 0
  Alex Tocilescu este un moralist, dar unul care te invită pe tine să extragi esenţa din poveste, lăsând loc, după ce hohotele se liniştesc, acelei unde de tristețe pe care o întâlnim în râsu’-plânsu’ existențial al fiecăruia dintre noi. O carte ce se citește pe nerăsuflate, un festin de umor.
  Show book
 • Noapte de sărbătoare și alte povestiri - cover

  Noapte de sărbătoare și alte...

  Cesare Pavese

  • 0
  • 0
  • 0
  E noaptea Sfântului Rocco, o noapte fierbinte, senzuală, cu povești amare și triste, în care spiritele se dezlănțuie. Muzica sărbătorii străbate întunericul, îi face pe oameni să danseze și să cânte. Undeva, acordurile răsunătoare țin treaz un preot care blestemă ispitele nopții, dar le supraviețuiește, un profesor care descoperă binecuvântata liniște a beznei pe cale să se stingă și un tânăr care e gata să-și uite orice fărâmă de umanitate și să omoare pentru iluzia libertății.
  Show book
 • Umor şi satiră în literatura arabă clasică : antologie - cover

  Umor şi satiră în literatura...

  ** *

  • 0
  • 0
  • 0
  „Volumul pune sub lentilă rolul umorului în recitirea celor mai vestiţi prozatori arabi din primele secole ale islamului. De la fina ironie la farsă, de la surâsul datorat bucuriei intelectuale la râsul sarcastic, primejdie de «asprire» a inimii, de la implicaţiile etice la jucăuşa parodiere a unor discursuri solemne, diferitele abordări ale umorului de care dau dovadă anticonvenţionalul al-Ğāḥiẓ sau virtuozii prozei rimate şi ritmate al-Hamaḏānī şi al-Ḥarīrī vădesc elocvenţă, preocupare pentru stil, pentru echilibru: «Lumea nu zice nimic rău despre râs, despre şagă, decât dacă se întrece măsura; dar, dacă şaga aduce voioşia pentru care a fost născocită şi, prin urmare, folos, atunci poate fi socotită un lucru aducător de prestigiu şi foarte serios» (al-Ğāḥiẓ). Râdem de zgârciţi şi risipitori, de falşii tămăduitori şi născocitori, de mâncăi şi palavragii, de lăudăroşi şi de mincinoşi, de personajele clişeizate în maqāmāt (poeţi, oratori, ghicitori, specialişti în probleme de gramatică şi de fiqh, hoţi, cerşetori, beduini caravanieri, dezmăţaţi, negustori ambulanţi, hangii, dregători, cadii, pieţari), dar admirăm desăvârşirea stilistică, gluma rafinată, ironia cultivată a acestor trei maeştri care au rămas neîntrecuţi în literatura arabă.” (Greţe Tartler)
  Show book
 • Jurnalul lui Adam și al Evei - cover

  Jurnalul lui Adam și al Evei

  Mark Twain

  • 0
  • 0
  • 0
  Mark Twain nu e doar Samuel Clemens. A fost mult mai mult decât un simplu umorist. A fost un mare literat și un stilist cu vână puternică, exprimându-se într-un fel care era doar al lui, cu amploare, cu putere, într-un mod direct… A rămas americanul din Vestul Mijlociu și literatul cu concepții democratice… Fiecare literă a scrisului său era vitală pentru respirația personalității lui.Hamlin GARLAND
  Show book
 • Trenul de noapte Povestiri - cover

  Trenul de noapte Povestiri

  Ioan Groșan

  • 0
  • 0
  • 0
  „Caz tipic de postmodernism, în care naivitatea artistică a fost înlocuită de conștiința ironică a bibliotecii din care se hrănește textul, proza lui Groșan e însă și o probă indiscutabilă de angajament existențial, în întreaga varietate a acestuia: un ochi al scriitorului veghează convulsiile ființei, dramele ei eterne, un altul privește îndărătul literaturii, scrutîndu-i trecutul“ – Radu G. Țeposu
  
   
  „Jocul, experimentul, manevrarea inteligentă a intertextelor, ironia sunt elementele din care-și trage sevele, în regim diurn, proza scurtă a lui Ioan Groșan. Reversul lor nocturn este amărăciunea, o cristalizare groșaniană a melancoliei. O amărăciune atât a personajelor care, în ciuda predeterminării lor livrești, nu încetează să suspine după inocența pierdută, cât și a autorului, care tânjește, la rându‑i și fără încetare, după unitatea ființei.“ – Nicoleta Cliveț
  Show book
 • Masca Morții Roșii: Schițe nuvele povestiri 1831-1842 - cover

  Masca Morții Roșii: Schițe...

  Edgar Allan Poe

  • 0
  • 0
  • 0
  „Edgar Poe e subjugat asemenea cuceritorilor si filosofilor de dorinta irepresibila a unitatii; la el spiritul se combina cu fizicul. S-ar putea spune ca Poe cauta sa aplice literaturii procesele filosofiei iar filosofiei metodele algebrei. In aceasta constanta ascensiune catre infinit uneori iti poti pierde respiratia. In acest gen de literatura aerul e la fel de rarefiat ca intr-un laborator. Aici vei vedea mereu glorificarea vointei care se apleaca asupra inductiei si analizei. S-ar parea ca Poe vrea sa uzurpe rolul profetilor si sa-si adjudece monopolul explicatiei rationale. Astfel peisajele servind ca fundal febrilelor lui compozitii capata paloarea unor fantome. Poe care rareori pare sa fi impartasit pasiunile altor oameni schiteaza arbori si nori care sint aidoma arborilor si norilor dintr-un vis sau si mai bine care se aseamana cu personajele lui stranii la fel de adinc patrunse de un tremur supranatural si convulsiv.“ (Charles Baudelaire) 
  „Poe isi alege de regula cea mai neobisnuita realitate isi plaseaza eroul in cea mai inedita situatie fizica sau psihologica iar apoi descrie starea launtrica a acestui personaj cu o rara acuitate si cu un remarcabil realism. Mai mult exista o trasatura in intregime a lui Poe una care il deosebeste de oricare alt scriitor anume vigoarea imaginatiei sale. Nu vreau sa spun ca fantezia lui ar intrece-o pe aceea a altor poeti ci pur si simplu ca imaginatia lui e inzestrata cu o calitate pe care n-am intilnit-o la nici unul intr-o asemenea proportie: e vorba de forta detaliilor… Edgar Poe prezinta in cel mai mic amanunt intreg tabloul inchipuit ori evenimentele cu o plasticitate uluitoare incit ajungi sa crezi in realitatea sau posibilitatea unui fapt care in fond nu s-a intamplat niciodata si nici nu s-ar putea intampla.“ (F.M. Dostoievski) 
  Traducere din limba engleza studiu introductiv note si comentarii de Liviu Cotrau
  Show book