Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Despre toate pe scurt: de la Big Bang la ADN - cover

Despre toate pe scurt: de la Big Bang la ADN

Bill Bryson

Publisher: Polirom

  • 0
  • 1
  • 0

Summary

O istorie ingenioasă și antrenantă a universului, Pământului, vieții și omului, o poveste care merge de la Big Bang, când nu eram nimic, până la apariția civilizației și la noi, cei de astăzi. Bill Bryson pleacă de la propria experiență de elev care, intrigat de o imagine a Pământului în secțiune, citește manualul de științe ca să găsească aici un amestec de lucruri de neînțeles – mai puțin răspunsurile la ceea ce îi stârnise curiozitatea, inclusiv cum și de unde știm toate aceste lucruri. Despre toate, pe scurt e rodul acestor căutări, o aventură fascinantă pe tărâmul cunoașterii umane, relatată așa cum numai Bryson știe să o facă și care ne dezvăluie lumea într-un mod în care cei mai mulți dintre noi nu au văzut-o niciodată. Bestseller interna'ional, Despre toate, pe scurt a fost distins cu Aventis Prize și Descartes Science Communication Prize.
Available since: 10/22/2015.

Other books that might interest you

  • O planetă plină de viruși - cover

    O planetă plină de viruși

    Carl Zimmer

    • 0
    • 0
    • 0
    O carte accesibilă și fascinantă în același timp ce ne dezvăluie din secretele lumii nevăzute a virusurilor 
     
    Carl Zimmer prezintă cele mai recente cercetări despre modul în care virușii guvernează întreaga noastră existență, modul în care au contribuit la nașterea primelor forme de viață, cum contribuie la producerea de noi boli, cum putem valorifica virușii pentru propriile noastre scopuri și cum virușii vor continua să influențeze soarta omenirii în anii următori. 
     
    În acest inedit tur de introducere în frontierele biologiei ne vom îmbogăți perspectiva asupra vieții 
     
    Parcurgând această carte, aflăm despre începuturile virusologiei, despre virusurile care provoacă răcelile obișnuite, despre virusul gripei și celebra gripă spaniolă, despre HPV, HIV, ebola, virusul variolei, West Nile, SARS, H5N1, COVID-19 și multe altele. 
     
    Aflăm despre virusuri inofensive pentru animalele purtătoare ce devin mortale la oameni, despre interacțiunea unor virusuri cu bacteriile, suntem imersați în fascinanta lume acvatică a oceanelor cu neînchipuita și uluitoarea lor colecție de virusuri, aflăm despre recent descoperitele virusuri gigant și multe alte informații interesante.
    Show book
  • Ecuația lui Dumnezeu - În căutarea unei teorii a tuturor lucrurilor - cover

    Ecuația lui Dumnezeu - În...

    Michio Kaku

    • 0
    • 0
    • 0
    Când a descoperit legea gravitației, Newton a unificat regulile care guvernează cerurile și Pământul; de-atunci, fizicienii au tot așezat noi forțe în teorii tot mai cuprinzătoare. Însă provocarea supremă este realizarea unei sinteze monumentale a teoriei relativității și teoriei cuantice. Ar fi realizarea de căpătâi a științei, o fuziune profundă a tuturor forțelor naturii într-o singură ecuație minunată, care să descifreze cele mai profunde mistere ale științei: Ce s-a întâmplat înainte de Big Bang? Ce se află de cealaltă parte a unei găuri negre? Există alte universuri și dimensiuni? Este posibilă călătoria în timp? De ce ne aflăm aici? Înconjurată de controverse aprinse, miza este nici mai mult, nici mai puțin decât concepția noastră despre univers. 
     
    „Fascinant! Măiestria lui Kaku de a transpune concepte complexe într-un limbaj accesibil transformă cartea într-o revelație intelectuală." – Publishers Weekly 
     
    „Dacă există cineva care să poată descâlci matematica și fizica ezoterice ale teoriei corzilor, acela este Kaku. Și exact asta și face în această cărticică minunată: explică în termeni simpli și clari progresele conceptuale, fundăturile și întrebările rămase fără răspuns în căutarea unei mari teorii unificate a tuturor lucrurilor." – Wall Street Journal
    Show book
  • Remedii Tradiționale Pentru Acasă - Alternative Antice La Medicina Modernă - cover

    Remedii Tradiționale Pentru...

    Owen Jones

    • 0
    • 0
    • 0
    Sper că veți găsi informațiile utile, folositoare și profitabile. 
    Cu mult timp, înainte ca „profesia medicală” să fie pe cât de fiabilă este astăzi, oamenii se bazau în mare parte pe remedii pe bază de plante. Majoritatea oamenilor aveau cunoștințe rudimentare despre capacitățile florei locale, iar femeile mai în vârstă știau adesea mai mult decât majoritatea. Aceste femei erau adesea numite femei înțelepte. De altfel, acestea erau cele care ulterior au fost persecutate ca și vrăjitoare de către biserici. 
    Comunitățile locale depindeau foarte mult de cei care dețineau cunoștințe vaste despre plantele locale, iar cei mai buni dintre cei mai buni foloseau chiar și plante din locuri mai îndepărtate. Aceste cunoștințe nu s-au pierdut, dar mai puțini oameni moderni le dețin decât generațiile părinților și bunicilor lor; așa că s-ar putea spune că aceste cunoștințe erau pe cale de dispariție. 
    Cu toate acestea, a existat o reînviere a interesului pentru remediile vechi, adesea denumite remedii tradiționale, alternative sau naturale. Există multe motive pentru acest lucru. Unul ar putea fi lipsa de încredere în instituții și reclame; costurile tot mai mari ale medicamentelor moderne; dificultatea tot mai mare de a vedea un medic; efectele secundare ale medicamentelor chimice puternice; chiar și o creștere în dorința de a reveni la un mod de viață mai puțin bazat pe substanțe chimice. 
    Oricare ar fi motivul interesului dvs. pentru acest subiect, sper că vă veți bucura de această lectură. 
    Informațiile din această carte electronică despre diferite aspecte ale remedierilor tradiționale la domiciliu și idei conexe sunt organizate în 20 de capitole de aproximativ 500-600 de cuvinte fiecare.
    Show book
  • Internet Marketing - Secrete Pentru Sucesul Vânzărilor Online! - cover

    Internet Marketing - Secrete...

    Owen Jones

    • 0
    • 0
    • 0
    Sper că îi va interesa pe cei care speră să facă bani online. Numărul persoanelor care încearcă să facă (extra) bani online a crescut foarte mult în ultimii zece sau doisprezece ani, dar mai ales cu restricţiile provocate de Covid-19.
    Totuși, nu totul poate fi pus pe seama lui Covid-19. Marea Britanie, de exemplu, a suferit doisprezece ani de ”austeritate” introdusă de un guvern care pare să nu mai fie interesat de electorat. Mai întâi au dat vina pe criza bancară, apoi pe afluxul de forță de muncă străină, apoi pe Covid, iar acum pe Brexit și pe războiul din Ucraina. Fără îndoială, ați auzit scuze similare în țara voastră. În orice caz, rezultatul este inflația exorbitantă și reducerea salariilor, ceea ce a făcut persoanele întreprinzătoare să încerce să-și îmbunătățească situația lucrând online. Această carte este pentru acele persoane. Sper să vă ajute.
    Informația din această carte electronică cu privire la diverse aspecte ale utilizării internetului în avantajul vostru este organizată în 20 de capitole de aproximativ 500-600 de cuvinte.
    Sper că îi va interesa pe cei care speră să facă bani online. Numărul persoanelor care încearcă să facă (extra) bani online a crescut foarte mult în ultimii zece sau doisprezece ani, dar mai ales cu restricţiile provocate de Covid-19.
    Totuși, nu totul poate fi pus pe seama lui Covid-19. Marea Britanie, de exemplu, a suferit doisprezece ani de ”austeritate” introdusă de un guvern care pare să nu mai fie interesat de electorat. Mai întâi au dat vina pe criza bancară, apoi pe afluxul de forță de muncă străină, apoi pe Covid, iar acum pe Brexit și pe războiul din Ucraina. Fără îndoială, ați auzit scuze similare în țara voastră. În orice caz, rezultatul este inflația exorbitantă și reducerea salariilor, ceea ce a făcut persoanele întreprinzătoare să încerce să-și îmbunătățească situația lucrând online. Această carte este pentru acele persoane. Sper să vă ajute.
    PUBLISHER: TEKTIME
    Show book
  • Frontierele cunoașterii - cover

    Frontierele cunoașterii

    A. C. Grayling

    • 0
    • 0
    • 0
    „A.C. Grayling este unul dintre cei mai străluciți gânditori ai vremurilor noastre." – The TimesÎn vremuri foarte recente, omenirea a învățat enorm de multe despre univers, despre trecut și despre ea însăși. Dar succesele noastre remarcabile privind cunoașterea ne-au arătat totodată și cât de puține știm: de pildă, avem acces la aproximativ doar 5 % din realitatea fizică; preistoria încă e dezvăluită, cu mii de situri ce așteaptă să fie explorate. Iar noile descoperiri din neuroștiință sunt încă la început.Așadar, ce știm, mai exact? Și ce știm acum că nu știm? Ce am învățat despre obstacolele aflate în calea cunoașterii? Trăim vremuri în care disputele legate de ce anume înseamnă cunoașterea și adevărul se adâncesc, iar aceste întrebări sunt mai importante ca niciodată. Faimosul filosof A.C. Grayling încearcă să răspundă la ele abordând trei domenii esențiale aflate la frontierele cunoașterii: știința, istoria și psihologia. O lucrare magistrală, un fascinat tur de forță, scris cu vervă, claritate și vastă erudiție.„O lucrare de referință, extrem de bine documentată, scrisă într-un stil limpede, accesibil. Un triumf absolut." – Lawrence M. Krauss, autorul cărții de mare succes Universul din nimic„Încă o dată, A.C. Grayling face lumină acolo unde mulți dintre noi ne poticnim. Pentru a înțelege lumea, trebuie să apreciem atât ceea ce cunoaștem, cât și ceea ce urmează să fie cunoscut, și nimeni nu poate demonstra mai convingător acest lucru decât Grayling." – Steven Pinker, cercetător și profesor de psihologie, de două ori finalist al Premiului Pulitzer„Impresionant… O viziune lucidă, temeinic argumentată și de o uluitoare precizie." – Daily TelegraphAnthony Clifford (A.C.) Grayling este un faimos filosof britanic. Până în iunie 2011, a fost profesor de filosofie la Birkbeck, University of London, unde a predat din 1991. În 2011 a fondat New College of the Humanities, o instituție independentă de studii aprofundate postuniversitare din Londra.Este director la Prospect Magazine, precum și vicepreședinte al British Humanist Association. Principalele sale interese academice se axează pe epistemologie, metafizică și logica filosofică. Se descrie drept „un om de stânga" și este asociat cu noua mișcare a ateismului în Marea Britanie. E o prezență constantă în presa britanică, dezbătând în diverse articole probleme filosofice.La Editura Trei, de același autor a apărut Istoria filosofiei, prima istorie a filosofiei într-un singur volum care acoperă atât tradițiile occidentale, cât și cele orientale.
    Show book
  • Creierul Nostru Muzical - De ce suntem fascinati de armoniile sonore - cover

    Creierul Nostru Muzical - De ce...

    Daniel Levitin

    • 0
    • 0
    • 0
    Fie că asculți Bach, The Beatles sau Eminem, muzica joacă un rol esențial în viața ta – chiar dacă nu ți-ai dat seama niciodată de asta. Cum se face că muzica îți evocă emoții atât de puternice? Răspunsul începe să devină mai clar mulțumită progreselor din cadrul neuroștiințelor și al psihologiei evoluționiste. Creierul nostru muzical oferă cititorului nespecialist o viziune de ansamblu asupra studiilor din domeniu, răspunzând totodată unor întrebări foarte diverse: sunt preferințele noastre muzicale dobândite în perioada intrauterină? Există o limită de vârstă dincolo de care nu-ți mai poți schimba gusturile în materie de muzică? Diferă plăcerea ascultării unei melodii de celelalte plăceri?
    Pentru a oferi o viziune cât mai cuprinzătoare asupra muzicii, Levitin o abordează din perspective diferite, descriind culturi în care cântatul este considerat o capacitate umană fundamentală și în care toți membrii comunității cântă în mod regulat – spre deosebire de societățile moderne, unde interpretarea muzicii a devenit apanajul unor cunoscători. Studiile asupra pacienților cu boli neurologice care îi împiedică să guste muzica și asupra persoanelor înzestrate cu ureche muzicală absolută, care pot reproduce o compoziție după o singură audiție, oferă și ele numeroase detalii despre cum anume transformă creierul nostru vibrațiile instrumentelor în sunete și melodii.
    Foarte bine documentată și scrisă într-un limbaj accesibil, cartea de față este un omagiu adus frumuseții muzicii în toate formele ei, de la ritmurile tribale până la rock și hip-hop, propunându-și să elucideze modul în care datele noastre biologice se îmbină cu educația pentru a da naștere experienței muzicale.
    „O privire de ansamblu asupra muzicii pe care doar un neurocercetător ne-o putea oferi.“ Oliver Sacks, autorul bestsellerului Omul care își confunda soția cu o pălărie
    „Levitin explică muzica pe înțelesul nemuzicienilor și al celor nefamiliarizați cu știința, ajutându-ne să înțelegem de ce suntem atât de fascinați de universul armoniilor sonore.“ Los Angeles Times Book Review
    „O carte scrisă cu talent și ingeniozitate, plină de detalii științifice captivante.“ The New York Times
    Show book