Did you know that reading reduces stress?
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Északi hősök - Történetek az Eddából - cover

Északi hősök - Történetek az Eddából

Beke Margit G.

Publisher: Fapadoskonyv.hu Kiadó

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Ebben a kötetben G. Beke Margit az európai népvándorlás korának északi történeti tárgyú mondáiba avatja be az olvasóit. A hat hősi-romantikus történet – egy kivételével – középkori izlandi pergamenek soraira támaszkodik. Hogy e történteket eredetileg versben vagy prózában fogalmazták-e meg, ma már nem deríthető ki: gyakran találkozhatunk a Verses Edda epizódjainak későbbi prózai feldolgozásaival, de néhány izlandi történeti éneknek eredetileg prózai volt a formája. Akárhogy is, G. Beke Margit tömör, szép magyarságú, meseszerű prózai feldolgozásában illő formát öltenek a hajdanvolt pogány északi hősök történetei.

Other books that might interest you

 • Piros ászok - Ekönyv változatban két nyelven! - cover

  Piros ászok - Ekönyv változatban...

  Edgar Wallace

  • 0
  • 0
  • 0
  Edgar Wallace az angol krimi irodalom neves alakja számos regényt írt. Ebben akötetben három izgalmas bűnügyben nyomoz az általa megalkotott magán-detektívfigura, J. GReeder, aki jelentéktelen külsővel, ugyanakkor rendkívüli éles elmévelrendelkezik. KennethMcKey fülig szerelmes Margot Lynnbe, aki –miután a fiú egyszer véletlenül egyidős úr társaságában látja meg – érthetetlen módon megszakít vele mindenkapcsolatot. Ez az idős ember Mr. Wentford, a vidéken elzárkózottan élő öregember, pár nap múlva gyilkosság áldozata lesz, a tetthelyen pedig mintegy figyelmeztető jelként elhelyezve találják a kőr és káró ászt. A gyilkos személyének megállapításához az üldözöttként élő ember múltjának, valós énjénekfelkutatása szükséges.
  Show book
 • Bárdok mesemondók - Történetek a Mabinogionból - cover

  Bárdok mesemondók - Történetek a...

  Beke Margit G.

  • 0
  • 0
  • 0
  G. Beke Margit feldolgozása – akárcsak Északi istenek és Északi hősök c. könyvében – olvasmányos, nem állítja olvasóit nehéz feladat elé, mégis éreztetni tudja a régmúlt, az ősi néphit és a meseszerű történetek elemeiből összeötvöződő különös világ levegőjét. 
  A történeti, néprajzi magyarázatokat és jegyzeteket Sz. Molnár Ágnes készítette.
  Show book
 • A Mennybemeneteli Iroda - és más történetek - cover

  A Mennybemeneteli Iroda - és más...

  Norbert Haklik

  • 0
  • 0
  • 0
  Hihetetlen,elképesztő esetek. Hihetetlen, elképesztő alakok. Olyanok, amilyenek nincsenekis, hiszen lehetetlen, hogy ilyenek létezzenek, aztán mégis rájuk ismerünk,kiderül, hogy mégis csak léteznek, hiszen bárhol éljünk is, itt vannak,jönnek-mennek, csoszognak-botladoznak, köhécselnek, ordibálnak, dünnyögnek ésköpködnek körülöttünk. Csodabogarakkal történő csodás esetek csodálatosanmegírva. Olyan olvasmányosan és olyan derűvel, mégis bölcsen, hogy azthihetnénk, a szerző Mikszáth és Jókai mostanáig lappangó kortársa. Pedig nem.Szemtelenül fiatal, szemtelenül tehetséges: a kortársunk.Haklik Norbert hét éve él Brnóban, ahol egy világcégnagy kreativitást igénylő, középvezetői posztját tölti be. Munkájához ahétköznapokban öt-hat nyelvet használ, de szerencsére magyarul sem felejt, ésszerencsére ír. Töltsék le és olvassák történeteit Köldöknyakú Mikolájszentszőlőiről, a radlavenici könnyező Máriáról, a Sárkánypusziról, az orlovikanördögről, a pródwhradai zokogó fűzfáról, Kajlaszemű Matildról, TyvitkoVlitobárról, Natalia Tvrskoról, akinek a méhe megnyílt és tizenkét óránkeresztül nehéz köveket ontott magából, melyek feketék voltak, mint a halál, ésforróak, mint a vörös hajú nők ajkainak ízes csókja. És persze aMennybemeneteli irodáról, ahol holttestek hevernek, arcukon a mérgezettekszomorkás, megbocsájtó mosolyával. Bakos András könyvajánlója a librarius.hu-n:Mintha csak együtt mehetnénk a mennybe
  Show book
 • Sába királynőjének öve - cover

  Sába királynőjének öve

  Edgar Wallace

  • 0
  • 0
  • 0
  A dzsajpuri rádzsaAngliában vendégeskedik, ésLondonba magával hozta családi örökségének értékes darabját,Sába királynőjénekövétis. A műkincsnek azonban nyoma veszik.A gyanú a háziasszonyszegény unokahúgára terelődik.Valóban őa tolvaj, vagy csak egy hiú,magát megcsaltnak érző nőkegyetlen cselszövésének áldozata?A bűneset tisztázása Claude Trennionra, a Scotland Yard felügyelő-helyettesére vár.A Down Hill szelleme című írásban Margot Panton, a fiatal lány, anyja halálaután régnem látott nagybátyjáhozkerül vidékre.Már az elsőéjszaka megpillantja a környék szellemét.„És ekkormegfagyott a vér az ereiben. Térdei megroggyantak, mivel ott, a kerti ösvény közepén,a havas háttérből kiemelkedve, egy alak állt a szerzetesek komor csuhájában!Mivel a kámzsa fejére volt húzva, az arcát lehetetlen volt látni.Úgy állt ottmozdulatlanul, kezeit elrejtve széles csuhájában, lehajtott fejjel, minthagondolkodna. Aztán a fej lassan megfordult, s a holdfény egy hús nélküli,csontos arcra esett, sötét szemüregekre, és ajaktalan fogak fehér csillogására.A lány egy pillanatig bénultan meredt rá, arra is képtelenül, hogy megszólaljonvagy megmozduljon, aztán hirtelen visszanyerte hangját, és velőtrázó sikollyalomlott a padlóra, halálos ájulásban.”A kísértethistóriakülönös módonösszefonódnilátszik a hírhedtFlack-banda üzelmeivel, akik után éppa szomszédban lakó ügyvéd is nyomoz....
  Show book
 • Kalandos vakáció Az Északi-park felfedezése - cover

  Kalandos vakáció Az Északi-park...

  Károly Aszlányi

  • 0
  • 0
  • 0
  Az 1938-ban tragikusan fiatalon elhunyt írót sokan úgy emlegették, hogy humora Karinthyéval vetekszik. E két ifjúsági regényét, mint ahogy a többi klasszikust, élvezettel forgathatják gyermeklelkű felnőttek is.
  Show book
 • Egy kis béka szíve II kötet Az első lépések az érettség felé - cover

  Egy kis béka szíve II kötet Az...

  Gheorghe Vîrtosu

  • 0
  • 0
  • 0
  Könyvet olvasni, oldalról oldalra végigpásztázni egy képregény oldalait, akár egy filmet követni, nagyon sokban hasonlít egy utazás kalandjaihoz. Amikor egy könyvnek több kötete is van, amikor egy sor mellékmese találkozik a főmese vonalaival, ez az út viszontagságokkal teli, mert hosszú út áll a hátad mögött, csodálatos tájakkal, meglepő kitérőkkel, hidakon és viaduktokon át.
  
   
  Ezek a gondolatok az „Egy kis béka szíve“ köteteire is érvényesek, amely engem egyre inkább meggyőz, hogy minden korosztály számára íródtak, vagyis nemcsak unokáim részére, hanem hozzám hasonló nagymamáknak is.
  
   
  Ebben a kötetben, a Vércsepp, akivel megismerkedtünk az első kötet oldalain, fáradtnak tűnik és elvonul. Ezzel ellentétben a Bolha és a Selyemhernyó nem kipihentek, hanem inkább annyira kíváncsiak és beszédesek, hogy egy percig sem áll be a szájuk majd háromszáz oldalon keresztül.
  
   
  Az idősebb és tapasztaltabb Bolha, csodás meséket mond a Selyemhernyónak és arra kéri, hogy ne szakítsa félbe!
  
   
  De emberedre akadtál!
  
   
  Gondolod lehetséges, hogy egy ilyen parányi és élénk élőlény ne tegyen fel több száz akár ezernyi kérdést?
  
   
  Mint akármelyik gyermek a Selyemhernyó tele van „miért“ kérdésekkel, a Bolha pedig mesterkélt elégedetlensége ellenére, igyekszik minden kérdésre válaszolni.
  
   
  Így tudunk meg a Selyemhernyóval együtt mi is számtalan dolgot az álmokról és azok értelmezéséről, a Bolhák bölcsességéről, vagy az emlékek erejéről.
  
   
  Felejthetetlen marad egy hosszabb lélegzetvételű mese, a Bolha gazdájának, az Öreg Patkánynak temetésének meséje.
  
   
  Megható a mód ebben a könyvben is, akárcsak a ciklus többi köteteiben, ahogyan a mitológiai elemek- egyrészről a primitív kereszténység, a folklór, másrészről a pogányság elemei bevezetésre kerülnek, ebben a valóságos mesében, még ha a fantasztikum és csoda eszközeivel is kerülnek bemutatásra. Életkortól függetlenül, az olvasó számára ezen kötetek elolvasása a gyönyörűség pillanatait adják.
  
   
  A fiatal, a nagyon fiatal olvasók számára, aki még nem olvas, hanem felolvasnak számára, ez egy tanulságos könyv, amelynek segítségével létünk erkölcstani dimenziójával kapcsolatba léphet.
  
   
  Elismerésem fejezem ki a szerzőnek, kellemes olvasást kívánok bármilyen korú olvasóközönségnek, és ami engem illet… várakozom. A többi kötetre. – 2011 június 9, Iași, Liviu Antonesei
  Show book