Subscribe and enjoy more than 1 million books
Add this book to bookshelf
Grey 902feb64d8b6d481ab8ddda06fbebbba4c95dfa9b7936a7beeb197266cd8b846
Write a new comment Default profile 50px
Grey 902feb64d8b6d481ab8ddda06fbebbba4c95dfa9b7936a7beeb197266cd8b846
Read online the first chapters of this book!
All characters reduced 7236434c7af12f85357591f712aa5cce47c3d377e8addfc98f989c55a4ef4ca5
Bujor Nedelcovici - Conștiința de scriitor - cover

Bujor Nedelcovici - Conștiința de scriitor

Anastasia Dumitru

Publisher: ALLFA

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

„Arta ne salvează de la mizeria vieții și este o formă transfigurată religios a existenței. Arta – revelația Ființei + calea de acces la Adevăr + cunoașterea Absolutului + substitutul Metafizicului și al Sacrului. Arta face să vorbească tăcerea terestră și trimite semnale spre liniștea cosmică... Arta îl provoacă pe Dumnezeu să vorbească!“ (Bujor Nedelcovici, Jurnal infidel)
„Destinul eroului și al omului este de a face parte din mai multe cărți. O cutie mai mică într-o cutie mai mare și așa în Cutia Pandorei... Iona în burta peștelui care, la rândul lui, se găsește în burta balenei! Polifonia! Turnul Babel! Arca lui Noe! Și astfel poate ne apropiem cu încredere de Cartea Cărților, de Cântarea cântărilor... iar ultima carte va fi scrisă și închinată tot lui Dumnezeu!“ (Bujor Nedelcovici, Dimineața unui miracol)
„Romanul va încerca în continuare să dobândească o explicație și o consolare pentru sensul nonsensului existențial, să aspire la regăsirea unității interioare și exterioare a omului, la depășirea limitelor impuse de filosofia finitudinii (nu reușim să ducem nimic la bun sfârșit și suntem limitați în spațiu și timp), să surmonteze absența completitudinii, a alterității. Scriitorul, prin propria lui asceză, convertește dezordinea, eșecul, vidul și ruina în ordine, valoare, sens și iluminare.“ (Cine sunteți, Bujor Nedelcovici?)
„Despre viața și opera lui Bujor Nedelcovici s-au publicat, de-a lungul anilor, sute de articole, dar cartea Anastasiei Dumitru are o mai mare putere de cuprindere decât toate la un loc. Autoarea, puțin cunoscută în lumea literară, surprinde prin competență, prin inteligența critică și prin talentul literar.“ (Alex. Ștefănescu)

Other books that might interest you

 • Namaste! Jurnal de India - cover

  Namaste! Jurnal de India

  Catalin Ionascu

  • 0
  • 0
  • 0
  Jurnalul de India a fost scris inițial ca un blog de călătorie, creat cu scopul de a-mi ține la curent prietenii cu tot ceea ce făceam. Astfel am reușit să îmi păstrez amintirile intacte, scriindu-le chiar în timp ce le trăiam. India e o țară fascinantă. Niciun jurnal, film sau album cu poze nu poate să îi redea adevărata frumusețe. În această carte vorbesc despre India din diferite perspective: a omului care o urăște, a omului speriat, frustrat, uimit, curios, fermecat și beat de frumusețea acesteia, dar și a omului care iubește India și nu ar mai pleca niciodată de acolo. În aceste pagini vei găsi o poveste adevărată cu persoane reale, aventuri, trăiri spirituale, prietenie și, bineînțeles, farmecul culturii indiene. Te invit să trăiești alături de mine această călătorie!
  Show book
 • Gândirea înceată - cover

  Gândirea înceată

  Ion Lazu

  • 0
  • 0
  • 0
  „Sunt un om modelat mai mult de literatură decât de părinți și de școală, așa că practic nu-mi pot imagina cum aș fi arătat, în alt context social-familial, ce aș fi devenit, cum aș fi evoluat. Atras de lumea din cărți. Poate și pentru că personajele din literatură sunt mai pregnante, mai coerente, mai plauzibile, cu noimă și de înțeles, în ultimă instanță, iar nu indecise, confuze, lipsite de sens, ca în viața obișnuită. Când spun uneori că eu și fără studii superioare, rămas funcționar ori meșteșugar, aș fi fost același om, cam la asta mă refer. La faptul că pentru formarea mea decisive au fost cărțile, lecturile, lumea stilizată, însămânțată cu mesaj. Poate că abia prin asta mă apropii de alți scribi... 
  Există suflet?, mă întrebam azi, în parc, pe o slabă ninsoare, dând un semiocol lacului. Poate că nu există, în sensul dat acestui cuvânt de cei care neagă transcendentul. Însă pentru unul ca mine sufletul există, el este ceea ce a rămas din părinții mei și îmi umple mie viața, gândurile; ceea ce mă face să fiu în comuniune cu ei.“ – Ion Lazu
  Show book
 • Un motan pe nume Bob - cover

  Un motan pe nume Bob

  James Bowen

  • 0
  • 0
  • 0
  În primăvara anului 2007, James Bowen găsește într-un adăpost un motan portocaliu rănit. Are grijă de el și îl botează Bob. Cei doi devin prieteni nedespărțiți. Intervievat de jurnalistul Gary Jenkins, James Bowen își spune povestea și astfel apare, în 2010, romanul autobiografic Un motan pe nume Bob, devenit bestseller și tradus în aproape treizeci de limbi. Plină de umor, curaj și determinare, povestea inteligentului Bob descrie lumea celor care trăiesc la limita supraviețuirii și vorbește despre decădere și singurătate, învinse atunci când preocuparea față de fericirea altcuiva devine un motiv pentru a-ți schimba în bine viața.
  Show book
 • Reflexii si reflexe Aforisme vesele si triste - cover

  Reflexii si reflexe Aforisme...

  Cornel Regman

  • 0
  • 0
  • 0
  „In 1997, cu doi ani inainte de disparitie, dornic sa-si vada publicate aforismele, […] Cornel Regman le strange intr-un mic volum. Intitulat Reflexii si reflexe, acesta e publicat la editura revistei Jurnalul literar din Bucuresti, al carui cronicar a fost, dupa 1990. Destul de curand dupa aceea se gandeste la o noua editie, revazuta si adaugita, cu aforisme regasite sau recent produse. Aceasta e prezenta editie, in alcatuirea careia, pe baza «exemplarului de lucru» si a altor documente, am tinut seama de corecturile, reformularile si adaosurile efectuate de autor, de actuala ortografie precum si — lucrul cel mai delicat — de semnele de intrebare aflate alaturi de un numar de «piese», care invitau la o revizuire ulterioara. Faptul ca diversele capitole erau permeabile mi-a permis unele transvazari pe care le-am considerat intemeiate. Pe de alta parte, descoperind datarea catorva «panseuri», am procedat la inscrierea datei. Poate cea mai importanta diferenta intre cele doua editii a izvorat din ezitarile lui Cornel Regman legate de partea intitulata «Eroticesti»: devenita destul de subtire fata de celelalte capitole, care au cunoscut o dezvoltare mai ampla, aceasta sectiune a disparut in actuala editie, «desucheatele» (expresia ii apartine autorului) fiind varsate la «Moftologicale».“ – Stefanita Regman
   
  Cornel-Nistor Regman se naste la 28 noiembrie 1919 in comuna Danes. Aici urmeaza scoala primara; liceul il face la Cluj-Napoca, apoi se inscrie la Facultatea de Litere si Filozofie a Universitatii clujene, pe care o termina la Sibiu, in 1942. Membru fondator al Cercului literar de la Sibiu, colaboreaza la Revista Cercului literar (1945) cu cronici si studii de istorie literara. E profesor de romana la Cluj, asistent universitar si redactor la revistele clujene Almanahul literar si Steaua ale noii puteri. In 1953, se casatoreste cu Zorina Mocanu, cu care va avea un fiu in 1956. Nevoit sa se mute din Cluj, il gasim, intre 1955 si 1963, in capitala, lucrand la diverse edituri si redactii; printre sicanele la care e supus se numara si interdictia de semnatura. Intre 1963 si 1974, isi imparte timpul intre Bucuresti si Constanta, unde profeseaza ca lector, apoi conferentiar universitar. Din 1974 pana in 1979, e redactor la revista bucuresteana Viata romaneasca. Moare la 14 iulie 1999. A scris pana in ultima zi a vietii sale. Prima culegere de cronici si studii literare, Confluente literare, ii apare in 1966, la 25 de ani de la debutul publicistic. Urmeaza volumele Carti, autori, tendinte (1968), Cica niste cronicari... (1970), Selectie din selectie (1972), Colocvial (1976), Explorari in actualitatea imediata (1978), Noi explorari critice (1982), De la imperfect la mai putin ca perfect (1987), Nu numai despre critici (1990), Dinspre „Cercul Literar“ spre „Optzecisti“ (1997) si, postum, Ultime explorari critice (2000); toate cuprind cronici si articole publicate in revistele Luceafarul, Tomis, Viata romaneasca, Jurnalul literar si, sporadic, in Familia, Romania literara, Vatra, Apostrof, Tribuna, Astra etc. A scris doua monografii, Agarbiceanu si demonii. Studiu de tipologie literara (1973, reeditata in 2001) si Ion Creanga. O biografie a operei (1995, reeditata in 1997). In 1997, editura „Jurnalul literar“, din Bucuresti, publica Reflexii si reflexe. Aforisme vesele si triste. Volumul Intalniri cu clasicii (1998) cuprinde o parte din studiile de istorie literara ale scriitorului. A scris numeroase prefete, a ingrijit felurite editii si antologii. O selectie din cronicile despre proza si prozatori o constituie volumul Patru decenii de proza literara romaneasca (2004) alcatuit de Stefanita Regman.
  Show book
 • Mic jurnal cu amintiri - cover

  Mic jurnal cu amintiri

  Nadia Anghelescu

  • 0
  • 0
  • 0
  Născută din dorința inițială de recuperare a istoriei propriei familii și de consemnare a istoriei personale, cartea Nadiei Anghelescu, fondatoare a școlii românești de arabistică, îmbină forma jurnalului cu cea a memoriilor. Pe măsura depănării amintirilor, autoarea evocă totodată mari profesori cărora lingvistica românească le datorează faima de care se bucură în lume, începuturile studiilor arabe în România și perioada lor de înflorire, învățații arabi și arabiștii de seamă pe care a avut șansa să-i cunoască.
  Show book
 • Cel care cheamă câinii - cover

  Cel care cheamă câinii

  Lucian Dan Teodorovici

  • 0
  • 0
  • 0
  O poveste reală despre încercarea de a supravieţui prin ficţiune, o naraţiune alertă şi acaparantă despre lumi care se construiesc acolo unde limitele organismului nu te lasă să ajungi. Romanul autobiografic al lui Teodorovici este locul în care, rând pe rând, superstiţiile se transformă în miracole, iar miracolele pot fi oricând luate drept coincidenţe, lăsându-i cititorului libertatea de a umple cu sens întâmplările.
  Show book