Subscribe and enjoy more than 1 million books
Add this book to bookshelf
Grey 902feb64d8b6d481ab8ddda06fbebbba4c95dfa9b7936a7beeb197266cd8b846
Write a new comment Default profile 50px
Grey 902feb64d8b6d481ab8ddda06fbebbba4c95dfa9b7936a7beeb197266cd8b846
Read online the first chapters of this book!
All characters reduced 7236434c7af12f85357591f712aa5cce47c3d377e8addfc98f989c55a4ef4ca5
Bujor Nedelcovici - Conștiința de scriitor - cover

Bujor Nedelcovici - Conștiința de scriitor

Anastasia Dumitru

Publisher: ALLFA

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

„Arta ne salvează de la mizeria vieții și este o formă transfigurată religios a existenței. Arta – revelația Ființei + calea de acces la Adevăr + cunoașterea Absolutului + substitutul Metafizicului și al Sacrului. Arta face să vorbească tăcerea terestră și trimite semnale spre liniștea cosmică... Arta îl provoacă pe Dumnezeu să vorbească!“ (Bujor Nedelcovici, Jurnal infidel)
„Destinul eroului și al omului este de a face parte din mai multe cărți. O cutie mai mică într-o cutie mai mare și așa în Cutia Pandorei... Iona în burta peștelui care, la rândul lui, se găsește în burta balenei! Polifonia! Turnul Babel! Arca lui Noe! Și astfel poate ne apropiem cu încredere de Cartea Cărților, de Cântarea cântărilor... iar ultima carte va fi scrisă și închinată tot lui Dumnezeu!“ (Bujor Nedelcovici, Dimineața unui miracol)
„Romanul va încerca în continuare să dobândească o explicație și o consolare pentru sensul nonsensului existențial, să aspire la regăsirea unității interioare și exterioare a omului, la depășirea limitelor impuse de filosofia finitudinii (nu reușim să ducem nimic la bun sfârșit și suntem limitați în spațiu și timp), să surmonteze absența completitudinii, a alterității. Scriitorul, prin propria lui asceză, convertește dezordinea, eșecul, vidul și ruina în ordine, valoare, sens și iluminare.“ (Cine sunteți, Bujor Nedelcovici?)
„Despre viața și opera lui Bujor Nedelcovici s-au publicat, de-a lungul anilor, sute de articole, dar cartea Anastasiei Dumitru are o mai mare putere de cuprindere decât toate la un loc. Autoarea, puțin cunoscută în lumea literară, surprinde prin competență, prin inteligența critică și prin talentul literar.“ (Alex. Ștefănescu)

Other books that might interest you

 • Țara ascunsă Un ghid turistic alternativ al României - cover

  Țara ascunsă Un ghid turistic...

  George Drăgan

  • 0
  • 0
  • 0
  Un ghid turistic alternativ, perfect pentru cei care aleg să călătorească fără program și fără călăuze care să îi direcționeze în punctele turistice standard. Pentru că a călători e ca și cum ai răsfoi mai multe vieți, George Drăgan vă propune istorii învăluite în legendă, ale locurilor și oamenilor, de pe care scutură vălul trecerii timpului. Cei care preferă grădinile englezești, în care florile cresc libere, de parcă grădinarul ar fi tras la sorți unde să le planteze, vor savura această carte!
  Show book
 • Prozatori și eseiști - cover

  Prozatori și eseiști

  Geo Vasile

  • 0
  • 0
  • 0
  Geo Vasile ne propune o selecție riguroasă de 100 de prozatori și eseiști aleși din întreaga istorie a literaturii. Elementul inedit, provocator și inevitabil în acest context este selectarea și plasarea, evident, justificată, a unor redutabili prozatori și eseiști români în contextul generos și selectiv deopotrivă al concertului universal al literaților. Astfel, alături de autori precum Paul Auster, Saul Bellow, Mario Vargas Llosa, Julio Cortázar, Henri Miller, Philip Roth etc., sunt așezați Nicolae Breban, Augustin Buzura, Petru Cimpoeșu și mai tinerii săi colegi, argumentația adusă în arena de litere de istoricul și criticul literar Geo Vasile fiind una perfect justificată, iar criteriul de selecție – unul atotputernic: valoarea.
  Show book
 • Femei celebre Mică enciclopedie - cover

  Femei celebre Mică enciclopedie

  Arina Avram

  • 0
  • 0
  • 0
  Suita celor 109 medalioane dedicate de Arina Avram unor celebrități feminine, urmare a muncii documentaristice de excepție depuse de autoare și reflectată, cel puțin, de amplul aparat bibliografic exploatat, ne călăuzește pașii de-a lungul istoriei (antichitate, evul mediu, epoca modernă, secolul XX), o călătorie pe parcursul căreia poposim în viața și preocupările unor eroine, care – sprințare, frivole, scelerate, profunde, inspirate, talentate, cu spirit de sacrificiu, dar, în orice caz, pline de caracter – și-au legat de mult numele de cronica evoluției civilizației umane. Sunt femei cărora șablonul de reprezentante ale sexului slab le este total impropriu, iar amănuntele angajamentelor depuse, în slujba unei cauze sau a alteia, se împletesc într-o inspirată revigorare a cadrelor istorice pe care le-au traversat. Sunt femei care au reușit să-și domine epoca, să facă față, în competiții dintre cele mai diverse – pur sportive, politice, științifice, umaniste, beletristice –, concurenței acerbe a bărbaților. Galeria portretistică propusă de Arina Avram – în care și româncele își au cinci strălucite reprezentante (Ana Aslan, Martha Bibescu, Nadia Comăneci, Hariclea Darclee, Regina Maria) – reconsideră butada eternului feminin prin mijlocirea unor personaje, ale căror fapte, în majoritatea lor, au întreținut peste veacuri admirația semenilor, pentru că, de cele mai multe ori, au putut fi lesne identificate ca expresii, în spirit sau morală, ale popoarelor din sânul cărora s-au ridicat.
  Show book
 • Lumea văzută de Bob - cover

  Lumea văzută de Bob

  James Bowen

  • 0
  • 1
  • 0
  În Lumea văzută de Bob, James Bowen continuă povestea aventurilor sale alături de motanul Bob pe străzile Londrei. Fie că e vânzător al revistei The Big Issue, fie că se întoarce la vechea sa îndeletnicire, aceea de cântăreţ ambulant în Covent Garden, James este însoţit pretutindeni de motanul roşcat, care nu doar îl ajută să îşi refacă viaţa, ci îl şi salvează din situaţii periculoase. Încetul cu încetul, omul şi motanul din staţia de metrou Angel şi din Covent Garden devin un fel de celebrităţi locale, apar în ziare, se întâlnesc cu primarul Londrei sau cu Paul McCartney, dar viaţa lor rămâne în continuare grea, apăsătoare şi plină de riscuri. Legătura strânsă dintre cei doi, toanele şi temerile fiecăruia dintre ei, primejdiile prin care trec, dar şi turnura radicală pe care o ia destinul lor după întâlnirea cu o agentă literară sunt relatate când cu duioşie, când cu un umor cuceritor, iar istoria acestei prietenii a devenit o sursă de inspiraţie pentru nenumăraţi cititori din întreaga lume.
  Show book
 • Ethos pathos logos Eseuri despre o dialectică ternară - cover

  Ethos pathos logos Eseuri despre...

  Gheorghe Ștefan M.

  • 0
  • 0
  • 0
  Cartea pornește de la o întrebare majoră, care frământă spiritul omului contemporan: cum e posibil ca aceeași minte umană să conceapă teoria relativității, mecanica cuantică, proiectul genomului uman și deopotrivă Gulagul, Auschwitzul, Hiroshima. Teza autorului este că în modernitate s-a produs o izolare a procesului cogniției de restul procesului de cunoaștere în ansamblul său. Ca urmare, s-a produs o deconectare a cunoașterii de la ansamblul existenței umane. în demersul său, pornind de la ipoteze de lucru ale lui Mihai Drăgănescu, dar evoluând independent și original, autorul își propune să sugereze o cale „care poateproteja fără să deconecteze“. Problema fundamentală, în concepția sa, constă în găsirea unui bun echilibru între cuplarea ființei la plenitudinea existenței, la spontaneitatea intenționalității și la rigoarea rațiunii. De aceea, el propune o unitate triadică (sau o dialectică ternară ca metodologie) a spiritualității, imaginarului și rațiunii, convins că unitatea și plenitudinea existenței constituie fundamentul integrării omului în lume.
  Show book
 • Generația ‘27 între Holocaust și Gulag Mircea Eliade și Klaus Mann despre generația tînără - cover

  Generația ‘27 între Holocaust și...

  Marta Petreu

  • 1
  • 1
  • 0
  „Ca să pot înțelege textele lui Eliade, Cioran, Eugen Ionescu, Noica, Sebastian, Miron Radu Paraschivescu, Belu Zilber și ceilalți, ca să pot deci înțelege ce și cum cu generația ’27, a trebuit să învăț cât am putut eu de bine istoria României, ba chiar a Europei. Încet, încet, am înțeles că generația ’27 a fost nu un fenomen original al României, ci un fenomen care face parte dintr-unul european, din ceea ce Klaus Mann a numit generația sa tânără și europeană. Și, tot așa, am înțeles că timpul (perioada dintre cele două războaie mondiale), locul (România, țară abia formată ca «România Mare», așezată la periferia estică a Europei) și formula noastră culturală (România a fost și mai este încă o țară imitatoare, care, în perioada interbelică, a preluat sârguincios noutățile din Europa, iar noutatea acelor ani a fost atitudinea revoluționară, antidemocrată și prototalitară) și-au pus pecetea asupra tuturor faptelor săvârșite de acești străluciți membri ai generației ’27. Despre aceste lucruri și despre altele, conexe, studiate de mine, am scris în paginile de față. Atâta cât am putut eu de bine.“ (Marta Petreu)
  Show book