Don't put off till tomorrow the book you can read today!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Read online the first chapters of this book!
All characters reduced
Bujor Nedelcovici - Conștiința de scriitor - cover

Bujor Nedelcovici - Conștiința de scriitor

Anastasia Dumitru

Publisher: ALLFA

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

„Arta ne salvează de la mizeria vieții și este o formă transfigurată religios a existenței. Arta – revelația Ființei + calea de acces la Adevăr + cunoașterea Absolutului + substitutul Metafizicului și al Sacrului. Arta face să vorbească tăcerea terestră și trimite semnale spre liniștea cosmică... Arta îl provoacă pe Dumnezeu să vorbească!“ (Bujor Nedelcovici, Jurnal infidel)
„Destinul eroului și al omului este de a face parte din mai multe cărți. O cutie mai mică într-o cutie mai mare și așa în Cutia Pandorei... Iona în burta peștelui care, la rândul lui, se găsește în burta balenei! Polifonia! Turnul Babel! Arca lui Noe! Și astfel poate ne apropiem cu încredere de Cartea Cărților, de Cântarea cântărilor... iar ultima carte va fi scrisă și închinată tot lui Dumnezeu!“ (Bujor Nedelcovici, Dimineața unui miracol)
„Romanul va încerca în continuare să dobândească o explicație și o consolare pentru sensul nonsensului existențial, să aspire la regăsirea unității interioare și exterioare a omului, la depășirea limitelor impuse de filosofia finitudinii (nu reușim să ducem nimic la bun sfârșit și suntem limitați în spațiu și timp), să surmonteze absența completitudinii, a alterității. Scriitorul, prin propria lui asceză, convertește dezordinea, eșecul, vidul și ruina în ordine, valoare, sens și iluminare.“ (Cine sunteți, Bujor Nedelcovici?)
„Despre viața și opera lui Bujor Nedelcovici s-au publicat, de-a lungul anilor, sute de articole, dar cartea Anastasiei Dumitru are o mai mare putere de cuprindere decât toate la un loc. Autoarea, puțin cunoscută în lumea literară, surprinde prin competență, prin inteligența critică și prin talentul literar.“ (Alex. Ștefănescu)

Other books that might interest you

 • Evanghelia necunoscută - cover

  Evanghelia necunoscută

  Merejkovski Dmitri

  • 0
  • 0
  • 0
  „O carte șocantă despre viața lui Iisus Hristos și minunile făcute de Fiul Domnului. O carte despre incompatibilitatea lumii așa cum este ea cu învățăturile Fiului Domnului. «Lumea, așa cum este ea, și această Carte nu pot fi împreună. Sau lumea, sau Cartea: sau lumea ar trebui să nu mai fie ceea ce este, sau această Carte trebuie să dispară din lume. Lumea a înghițit-o așa cum omul sănătos înghite otrava sau cum bolnavul înghite medicamentul; a înghițit-o ca s-o absoarbă în sine sau s-o elimine pentru totdeauna. Lupta de douăzeci de veacuri, iar în ultimele trei secole lupta este de așa natura, încât și un orb ar vedea: nu pot fi împreună; sau acestei cărți sau acestei lumi îi vine sfârșitul.» 
  «A existat Iisus?» La această întrebare va putea răspunde nu cel pentru care El doar a existat, ci acela pentru care El a existat, există și va există. Că a existat știu și copiii, însă înțelepții nu știu. «Cine ești Tu?»; «Până când o să ne scoți sufletul?» (Ioan, 8.25, 10.24). 
  Ce este El – mit sau istorie, umbra sau trup? Trebuie să fii orb ca să confunzi trupul cu umbra; dar și orbul, de îndată ce întinde mâna și pipăie, își dă seama ce e trup și ce e umbra. Nimănui nu i ar fi trecut prin cap să se întrebe dacă a existat Hristos, dacă, înaintea acestei întrebări, rațiunea nu i ar fi fost întunecată de dorința că Hristos să nu fi existat. 
  În anul 1932, El e la fel de Necunoscut, e o enigmă, e «semnul care va stârni împotriviri» (Luca, 2.35), ca și în anul 32. Minunea apariției sale în istoria universală este pentru oameni o veșnică albeață pe ochi: sunt gata mai curând să nege istoria decât s o accepte împreună cu această minune. 
  «O, minune a minunilor, uimire nesfârșită! Nu se poate spune, nu se poate gândi ceva care să depășească Evanghelia; pe lume nu există nimic cu care am putea s-o comparăm». Aceste cuvinte le spune marele gnostic din secolul al II lea, Marcion; și iată ce spune un simplu catolic iezuit din veacul al XX lea: «Evanghelia nu stă alături, nici chiar mai presus de toate cărțile omenești, ci în afara lor; ea are cu totul altă natură». Da, altă natură: această carte se deosebește de toate celelalte cărți mai mult decât se deosebește radiumul de celelalte metale sau fulgerul de toate celelalte focuri; chiar parcă nu ar fi câtuși de puțin «carte», ci ceva pentru care nu avem nume. – Dmitri Merejkovski 
  „Semnul divinității lui Iisus este deja faptul că într un timp atât de scurt – un an și câteva luni – toată lumea s a umplut de învățătura Lui și de credința în El.“ – Origene 
  „A existat Hristos?“, l-a întrebat Napoleon pe Wieland la un bal dat la curtea din Weimar, în timpul congresului de la Erfurt din anul 1808. „E la fel de absurd ca și cum ați întreba dacă au existat Iulius Cezar sau Excelența Voastră“, i-a răspuns Wieland. „Bine spus“, a răspuns Napoleon și s a îndepărtat, zâmbind.
  Show book
 • America dezgolită de la brâu în jos - vol 2 - cover

  America dezgolită de la brâu în...

  Raluca Feher

  • 0
  • 0
  • 0
  „Raluca Feher e o rockeriță a scrisului, din cel puțin două motive. Unu: lucrează în publicitate, unde cuvintele scapără și pocnesc din călcâie. Doi: în literatura convențională (și prost) denumită „de călătorie“, blues-ul nu invită la înfierbințirea sângelui, ci la picoteală. 
  Pe rastelul din care ea îți ia armamentul scrie, cu litere electrice, „Rock’n roll over, Beethoven“. Dacă i-ați citit pățaniile din Argentina, Uruguay și Chile, știți la ce să vă așteptați: ritm de TGV, fraze trepidante și un cocktail afectiv cu o rețetă ușor de transcris și greu de nimerit: ironie, insolență, bravadă, nițică exasperare și credința că poți lua la bord orice pasager fără riscul de a-l pierde de client. Mulțumesc, Raluca Feher. Fiindcă scrii cum scrii, dar și fiindcă ai umblat după vize și pentru mine.“ – Radu Paraschivescu 
  „Terapie curată. Funcționează și în intimidate și în grup, citită cu voce tare. O recomand cu toată încrederea și fără prescripție medicală. Nu promit că vindecă, dar sigur alină. Are o singură problemă. Provoacă invariabil râsul și, se știe, râsul îngrașă.“ – Andi Moisescu
  Show book
 • Iertati-ma ca nu sunt japonez - cover

  Iertati-ma ca nu sunt japonez

  George Moise

  • 0
  • 0
  • 0
  Iertati-ma ca nu sunt japonez nu este un jurnal de calatorie, ci mai degraba povestea unui fost calator, care isi gaseste in cele din urma tarmul. Este povestea unei Japonii vazute prin ochii unui om care incearca sa se adapteze si sa-si creeze un spatiu pe care sa-l poata numi „acasa“.
   
  „Daca as fi un personaj, care e de fapt povestea mea? E spectaculoasa? Nu. E povestea simpla a unui om care incearca sa citeasca ziarul. Si, timp de un an, invata semne si cuvinte. Il despart o mie de semne nestiute de ziua in care va deschide un ziar si il va citi. Atata tot. Nu e un erou.“
   
  Iertati-ma ca nu sunt japonez este debutul sau literar oarecum tarziu, povestea adaptarii (sau a inadaptarii) in Japonia, suma experientelor primului an intr-o cultura total diferita sau un alt amestec bizar de cautari si rataciri, esecuri si scurte regasiri.
  Show book
 • Zilele și umbra mea Vol II - cover

  Zilele și umbra mea Vol II

  Traian Chelariu

  • 0
  • 0
  • 0
  Ediție îngrijită de Mircea A. Diaconu. 
  Respectiva ediție în două volume Zilele și umbra mea întrunește pentru prima data în istoria culturii române, ediția integrală a disputatului jurnal al lui Traian Chelariu. 
  Jurnalul din anii ’30, inedit în cea mai mare măsura, este interesant din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte, el înregistrează minuțios atmosfera din mediul intelectual din Cernauții perioadei interbelice. Viața universitară, disputele tinerilor scriitori, încercarea de a impune coordonate românești lumii culturale, toate acestea sunt minuțios radiografiate în cele zece caiete manuscris. În jurnal, sunt reproduse scrisori trimise sau primite de la Ion Nistor, ministru în mai multe legislaturi, de la Mircea Streinul, tumultuosul coleg de generație, de la alte figuri importante ale locului. Pe de altă parte, găsim aici reperele formării unui intelectual ale cărui valori sînt focalizate de necesitatea unei deveniri culturale. Viziunea stoică pe care Traian Chelariu o întruchipează în anii ’50 este fundamentată pe experiența unei tinereți angajate pe traiectul asumării culturii. În plus, jurnalul cuprinde experiența studiilor sale la Școala Română de la Paris și la Roma, fiind și din acest punct de vedere un document.
  Show book
 • Povești cu scriitoare și copii - cover

  Povești cu scriitoare și copii

  Alina Purcaru

  • 0
  • 0
  • 0
  Optsprezece poete, prozatoare și eseiste povestesc despre posibilitatea scrisului după apariția copiilor: firesc, uman, cu autenticitatea și curajul confesiunii. Textele vorbesc despre transformări profunde, care au atins și scrisul, despre relația cu lumea din jur, despre reușite și obstacole și, nu în ultimul rând, despre forme de dragoste și atașament – față de copii și față de propriile cărți. O scriitoare care este și mamă e inevitabil pusă în fața un șir de decizii sensibile, iar Povești cu scriitoare și copii aduce la suprafață mărturii despre încercările de fiecare zi, în care scrisul a rămas o prezență vitală, chiar și atunci când nu a (mai) fost o prioritate.
  Show book
 • 5000 îHr și alte fantezii filosofice Probleme paradoxuri ghicitori și raționamente - cover

  5000 îHr și alte fantezii...

  Raymond Smullyan

  • 0
  • 1
  • 0
  Cartea publicată în 1983 este împărțită în cinci părți (ce cuprind treisprezece capitole). Fiecare capitol este constituit dintr-un dialog sau dialoguri, povestiri sau raționamente ce abordează, în general, paradoxuri, probleme de filosofie, logică și matematică. Printre temele redate în această lucrare se numără problema păcatului și a virtuții (capitolul 4, intitulat ,,O întrebare“), percepția și reprezentarea realității (capitolul 7 ,,O fantezie minte-corp“), ontologia (capitolul 10 ,,Ce este existența?“), solipsismul (capitolul 12 ,,Solipsismul luminat“), problema adevărului (capitolul 1 ,,De ce spui adevărul?“ și capitolul 2 ,,O problemă“), problema vieții și a morții (capitolul 9 ,,Zen de viață și de moarte“). Lucrarea se remarcă printr-o formulă densă și, în egală măsură, elegantă, care îi permite autorului să prezinte chestiuni de altfel complexe în câteva pagini revelatoare, prin povestiri sau dialoguri, fără a-și plictisi cititorii. Ca într-un număr de magie, artă de care autorul nu este străin, publicul este atras și captivat de aparenta simplitate și ingeniozitate a raționamentelor expuse. Probabil, ceea ce face cartea mai ușor de citit este atitudinea autorului, tonul său glumeț, ludic în cea mai mare parte din cele 200 de pagini. Putem ilustra această idee prin câteva exemple. În cadrul capitolului 3, denumit ,,Câteva fragmente“, Raymond Smullyan povestește că le-ar fi declarat studenților în timpul unui examen că dacă ei și-ar da cuvântul de onoare că nu vor copia, atunci el și-ar da cuvântul că nu va raporta mai departe dacă ei ar încerca să copieze. Cineva l-ar fi întrebat la un moment dat dacă crede în astrologie. El a răspuns că nu crede în astrologie deoarece este în zodia Gemeni. Lista de propoziții care se contrazic singure, a lui Saul Gorn, un specialist în informatică, pe care Smullyan le citează, reprezintă și ele o mostră de umor. Printre acestea se regăsesc afirmații precum: ,,Înainte de a începe să vorbesc, aș vrea să vă spun ceva.“, ,,Jumătate dintre minciunile pe care ei le spun despre mine sunt adevărate.“ sau ,,Te ai depășit pe tine însuți, ca de obicei.“
  Show book