Discover a world full of books!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Read online the first chapters of this book!
All characters reduced
Novo Smederevo - cover

Novo Smederevo

Aleksandar Novaković

Publisher: Književna radionica Rašić

 • 0
 • 1
 • 0

Summary

Smeh pomalo zastaje u grlu čitaocu koji sagleda Srbiju u krivom ogledalu ove urnebesno zabavne, duhovite i bezobrazne antiutopije Aleksandra Novakovića. Ali neka to čitaoca ne odvrati od Novog Smedereva, jer ova bujno izmaštana vizija naše alternativne budućnosti literarnim nebom veselo jezdi upravo na leđima razumevanja današnje stvarnosti u kojoj živimo. Zato namNovo Smederevo valja čitati i u pamet se uzeti, da ga uskoro ne bismo uistinu zidali!

Other books that might interest you

 • Kraljevstvo plašteva - roman drugi - cover

  Kraljevstvo plašteva - roman drugi

  Brane Dragić

  • 0
  • 0
  • 0
  Roman drugi čine maštovite priče satkane od junaštva i magije zla, zlih i dobrih čarobnjaka, žestokih bitaka i prelepih ljubavi, uzburkanih krvavih zapleta, ali i duhovitih dijaloga.
   
  Više hiljada godina  staro zlo se iznenada i iznova pojavljuje na granicama naroda istočnih zemalja u nameri da ih uništi. Lukavstvom i prevarama iznenadio je iznurene i desetkovane armije dobra, na koje je poslao horde zla. Ali, zli gospodar Zatigon je zaboravio ko je presveta kraljica Vasta, ko je sveti ratnik dobra Boginje Dijane, Godaron. Iako je nada sprečavanja uništenja bila bleda, narodi istočnih zemalja su znali da su Plaštevi tu, koji će sa osmesima na licima jurišati na zlo i u smrt.
   
  Kao i svaki roman epike i ovaj je nastao zahvaljujući prelepoj i nepresušnoj mašti, koja će uskoro iznedriti treći završni roman trilogije.
   
   
   
  Brane Dragić je rođen 1966. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završio u Ečki, srednju školu u Zrenjaninu. 1986.godine završio je Srednju školu unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici. Od 1986 godine je policijski službenik MUP-a R. Srbije. 2005 godine je završio fakultet Bezbednosti, Univerziteta u Beogradu. Živi i radi u Zrenjaninu. Otac je dvoje dece. O sebi navodi da nije pisac ali to želi da bude. Ljubav prema epskoj fantastici je 2016 godine iznedrila prvi od tri romana trilogije Kraljevstvo Plašteva. Drugi roman je pred vama.
  Show book
 • Kom sever kom jug - cover

  Kom sever kom jug

  Atila Balaz

  • 0
  • 1
  • 0
  Istorija sveta, Vojvodine i Jugoslavije.
  Knjiga koja je krenula da obiđe maltene sve žanrove da bi ustanovila da se najbolje oseća u svom rođenom.
  „Artistkinja na trapezu igra visoko u vazduhu, majmun nešto niže pokazuje majmunske trikove, dok senilni piton tupo klizi između njih. Publika je oduševljena. Naziv ove scene je: Eva iznad raja. Sve je to bila upraviteljeva ideja, rođena u njegovom mozgu gde je Biblija sva izmešana sa Komunističkim manifestom, Ratom i mirom i svim ostalim...“
  Knjiga je napisana na mađarskom jeziku, objavljena na srpskom, a razumeju je oni kojima je maternji hrvatski ili bosanski.
  Show book
 • Kratka istorija duse - cover

  Kratka istorija duse

  Petar Lazic

  • 0
  • 1
  • 0
  Kratku istoriju duše, čini četrdeset priča koje povezuju glavni junaci – dve duše koje se vekovima rađaju zajedno. Prateći seobu te dve duše iz epohe u epohu, kroz njihovu ljubav, mržnju i sukobe čitalac prati živote velikog broja istorijskih ličnosti i bezimenih aktera burnih događaja.Kao junaci priča pojavljuju se: Pitagora, Demetrije, Isus, Pilat, Seneka, Sveti Nikola, Leonardo da Vinči, Molijer, Mocart, Danton, major Gavrilović, prvi templari, mnogi bezimeni akteri velikih istorijskih dešavanja, ribe, zmajevi, psi, kao i klonirani ljudi.
  Sve priče su međusobno povezane. Razrešenje pojedinih događaja iz daleke prošlosti otkriva se posle mnogo vekova jer glavni junaci nose sećanja na njih, pa se “Kratka istorija duše” može čitati i kao roman o seobi duša.
  Knjiga je objavljena na srpskom jeziku, a razumeju je oni kojima je maternji hrvatski ili bosanski.
  Show book
 • Uzvišenje - cover

  Uzvišenje

  Milen Ruskov

  • 0
  • 0
  • 0
  Godina je 1872. i Bugarskom se širi revolucionarni duh i želja za oslobođenjem od otomanske okupacije. Kao i svaka revolucija, i ova zahteva nešto više od želje i hrabrosti: materijalna sredstva kojima će se velike ideje sprovesti u delo. U nedostatku preduzetničkog duha, hajdučija je logičan izbor, a čini se da niko to ne radi bolje od dva glavna junaka ovog romana: polupismenog Giča, koji ima nasušnu potrebu da duhovno uzdigne uniženi bugarski narod i potpuno nepismenog, dobroćudnog kleptomana Asenča, koji će biti najčešća žrtva prosvetiteljskih ambicija svog saborca. Gičova Biblija je Riblji Bukvar, prva knjiga štampana na novobugarskom jeziku, Petra Berona, koga nazivaju ocem moderne Bugarske. Priključuju se hajdučkoj bandi koju predvodi Dimitar Opšti, najbliži saradnik Vasila Levskog, vođe  revolucije, i počinju da vršljaju širom zemlje pljačkajući koga stignu, bez obzira na rod, veru i uverenja, a sve u ime revolucije i borbe za slobodu. Opljačkаnim sunarodnicima će uredno ostavljati potpisane priznanice uz pomoć kojih će žrtve moći, bar po rečima „revolucionara”, da nadoknade štetu od bugarske države... jednog dana kada se oslobode turskog jarma. Vesela družina će možda malo preterati kada u Arabakonaškom prolazu opljačka veliki turski konvoj sa novcem od prikupljenog poreza. Ubrzo za njima kreće velika potera.
   
  Uzvišenje je proglašeno za najbolji bugarski roman objavljen u poslednjih 25 godina. Ovo delo je ovenčano Evropskom nagradom za književnost, prevedeno na brojne svetske jezike, a osim što je adaptirano za pozorište, upravo se završava i njegova ekranizacija za veliko platno. U pitanju je neka vrsta bugarskog vesterna sa elementima komedije naravi, gde „kolt” i bukvar predstavljaju dva podjednako opasna oružja, koja ne samo da ne razrešavaju probleme, već stvaraju gomilu novih.
   
  Prevod sa bugarskog: Jasmina Jovanović
  Show book
 • Sunce U Tvojim Ocima - cover

  Sunce U Tvojim Ocima

  Ema Piroska Matic

  • 0
  • 2
  • 0
  Junakinja romana Belinda Melo dete je zabranjene ljubavi studenta i prelepe perspektivne mlade devojke iz ugledne bogate porodice. Ona se i protiv volje roditelja udala za voljenog momka, a kad je rodila Belindu, izrazili su želju da im se ona vrati s detetom, ali bez muža. Ona na to nije pristala. Kad je posle nekoliko godina umrla, njen muž je, u strahu da mu ženini roditelji ne uzmu dete, otišao da radi na drugim kontinentima, vrativši se tek kad je Belinda postala punoletna. U romanu čitalac prati njen put od trenutka kad je ostala i bez oca, i svedok je njene prve mladalačke ljubavi i, kasnije, velike i strastvene ljubavi sa strancem koji će obeležiti ceo njen život.
  Knjiga je objavljena na srpskom jeziku, a razumeju je oni kojima je maternji hrvatski ili bosanski.
  Show book
 • Veruj mom srcu - cover

  Veruj mom srcu

  Ema Piroska Matic

  • 0
  • 1
  • 0
  Ljubavni roman o devojci koja zbog situacije u porodici odlazi od kuće i već prvih dana doživljava ljubav, ali i razočaranje.
  Priča o devojci koja je rano detinjstvo provela bez majke, koju je imala, i koja će kasnije, u svojim ranim dvadesetim, biti primorana da napusti porodicu. Sama, u novoj sredini, brzo će postati intimna s muškarcem koji od nje krije svoju tajnu, što će i biti razlog njihovog raskida uprkos tome što je njihova ljubav bila uzajamna.
  U romanu se provlači nit o dugogodišnjem iskrenom i toplom prijateljstvu dve devojke koje će, kako će se pokazati, pomoći jedna drugoj da izađu svaka na svoj pravi životni put.
  Knjiga je objavljena na srpskom jeziku, a razumeju je oni kojima je maternji hrvatski ili bošnjački.
  Show book