Don't put off till tomorrow the book you can read today!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Read online the first chapters of this book!
All characters reduced
Novo Smederevo - cover

Novo Smederevo

Aleksandar Novaković

Publisher: Književna radionica Rašić

 • 0
 • 1
 • 0

Summary

Smeh pomalo zastaje u grlu čitaocu koji sagleda Srbiju u krivom ogledalu ove urnebesno zabavne, duhovite i bezobrazne antiutopije Aleksandra Novakovića. Ali neka to čitaoca ne odvrati od Novog Smedereva, jer ova bujno izmaštana vizija naše alternativne budućnosti literarnim nebom veselo jezdi upravo na leđima razumevanja današnje stvarnosti u kojoj živimo. Zato namNovo Smederevo valja čitati i u pamet se uzeti, da ga uskoro ne bismo uistinu zidali!

Other books that might interest you

 • Slavoluk - cover

  Slavoluk

  Borislav Radosavljević

  • 0
  • 0
  • 0
  U delu autor govori u dva glasa: prvi dolazi sa daleke periferije Brozovog mira, sa zamućenih obrisa jadranskih plaža, malenih sela zarobljenih u vrelom kamenu, koje iz daleka pokrenuta zla sudbina dodiruje nežno, neprepoznatljivo, a drugi iz duboke pozadine Miloševićevog rata do koje dopiru samo najbolnije posledice. Razdvojeni čarolijom slavoluka, čudom preživelog podvožnjaka na davno nestaloj trasi železnice koja je išla za Zagreb, Ljubljanu, Trst i Vienu, opstajući na razmeđi nečega što je bilo i nečega što nastaje, glasovi se na kraju stapaju u jedan – kaže se u recenziji ove knjige.
  Show book
 • Krampa - cover

  Krampa

  Slobodan Stanišić

  • 0
  • 3
  • 0
  „Stari vеtar Košavac, koji, hrlеći s Dunava, umеsto da sе okomi na grad, skrеnе udеsno i sačеka mе svakog popodnеva dok šеtam Dunavskom ulicom. Tu sе odavno svе promеnilo. Nеma stadiona, nеma tima „Radničkog“, nеma malih udobnih tribina za nеkoliko stotina glеdaoca, ni pomoćnog tеrеna.
  Drnimir Drn Skočić, „vеliki“ biznismеn, koji jе prodao „Rotor“ da bi kupio „Radnički“, prodao jе i ovaj tim da bi koliko-toliko isplivao iz dugova. U njihovom uvеćavanju, pomogao mu jе i sin, otkrivši čari života kojе noću pružaju kafići i mеsta za zabavu. Vrlo brzo sе izgubio u mnoštvu onih koji su u sport stigli slučajno ili prеčicom.
  Umеsto stadiona, u Dunavskoj ulici su sad stovarišta, magacini i prodavnicе robе na vеliko.
  A stari vеtar, Košavac, još uvеk raznosi pričе o Maksi Gasu, Zokiju Prvom, Bori Krampi, Nikoli, Ignji Mačku, Stolеtu s Cеntra, trеnеru Luli, kao i mnogim znanim i nеznanim koji su svoju vеštinu i umеćе ostavili u tragovima stopala utisnutim po šljaci pomoćnog tеrеna... Ti tragovi, pod nalеtima košavе, kišе i, ponajvišе zaborava, polako nеstaju. Ima ih samo u sеćanju onih što pamtе čaroliju igrе na starim tеrеnima uz prugu, prеko kojе sе Košavac vraća obali Dunava...
  Nastavljajući da hita niz rеku, uporno ponavlja pričе u kojе ni sam višе nе vеrujе.“
  Show book
 • San - cover

  San

  Gradimir Stojković

  • 0
  • 3
  • 0
  Nagrada Večernjih novosti „Gordana Brajović“ za najbolju knjigu namenjenu deci u 2002.
  
  Su i Gi, Suzana i Dragiša, deca okrznuta nesrećom, ograničenih mogućnosti kretanja a neograničenih mogućnosti mašte, deca koja se vole i njihovi stariji brat i sestra, Filip i Marija, koji tragaju za njima, izgubljenim u vihoru ratnog izbeglištva, koji ih vole i koji se vole, uzaludno pokušavaju da od dve male sreće naprave jednu veliku, skoro se dotiču u prostoru, a stalno se mimoilaze, idući svako za svojom zvezdom kao svetlu malom, u daljini.
  Paralelno tkani slojevi pripovedanja čine skladnu romanesknu celinu, s čestim vraćanjem, sevom u prošlo vreme, iglom sećanja u belo platno simboličkih značenja.
  Neku lepu malu sreću dograbili su rukama i Su i Gi i Marija i Filip – ali surovost vremena u kojem junaci romana žive pisac nije hteo da ublaži.
  Dvoje i dvoje koji tek grade svoju kuću ljubavi nestaju u vremenu, vraćaju se u san iz kojeg su i izašli. Vraćaju se u piščev san o dobroti, san o snu o sreći koja je jača od nesreće, u neko vreme u kojem nesreća i zloba mimoilazi čista srca dece i rečnu njihovu dušu.
  Show book
 • Božanska je snaga književnosti - cover

  Božanska je snaga književnosti

  Marija Stojiljković Marstoj

  • 0
  • 0
  • 0
  Glavna junakinja ovog antiratnog romana je neostvareni „kvazipisac“ koji godinama ne uspeva u pisanju da izdrži do kraja. Uzrok se nalazi u jednoj staroj i nedovršenoj zbirci pesama, sa naslovom „Časovi dostizanja Boga“, a koja je kriknula bol i užas raspada Jugoslavije.
  Show book
 • Gospođa Berg - cover

  Gospođa Berg

  Soledad Puertolas

  • 0
  • 0
  • 0
  Mladi Mario zaljubljuje se u svoju susetku sa drugog sprata, gospođu Berg, misterioznu ženu u lepršavim haljinama. Razmišljanja o gospođi Berg i razgovori s njom, za nju bezazleni, a za dečaka razlog neprestanog preispitivanja sopstvenih osećanja, ispunjavaju veći deo Mariovih dana, a noći fantaziranja o lepoj susetki, čijoj privlačnoj snazi dečak bezuspešno pokušava da se odupre. Kroz pripovest u kojoj se događaji polako i nenametljivo razotkrivaju, uvek u senci unutrašnjih previranja aktera, odrasta i glavni junak u stalnom pokušaju da razume i prihvati ono što čini život: ljubav, izdaja, tajne, otuđenost, razočaranje u idele, smrt bližnjih.Cela priča u rukama je samo jednog junaka, i iz te jedinstvene muške perspektive Soledad Puertolas promišlja najdublje i najtananije odnose sa ženskim junakinjama kojima je protagonista okružen, s majkom, sestrom, ženom i ćerkama, što čini okosnicu ovog romana koji je sav od nagoveštaja, traganja i intimnih spoznaja. Među svim ženskim likovima izdvaja se upravo nedokučiva gospođa Berg, predmet divljenja i tajnih čulnih ekstaza, intimni putokaz za sve kasnije odnose glavnog junaka sa ženama, vrsta orijentira i ideal prema kom se meri i s čim se upoređuje sve.„Soledad Puertolas je još jednom pokazala s kakvom se lakoćom snalazi na polju emocija, njena potreba da rasvetljava unutrašnje biće, njegovo svevremeno traganje i egzistencijalističko pomirenje, njen stil, jesu odraz umetničke zrelosti i svega onog što čini dobru književnost… Pročišćena proza, suštinska, s poetskim nijansama, i pokojim komičnim elementom.“El Mundo„Gospođa Berg je pravo čudo književne prirodnosti. Soledad piše u stilu koji se i očekuje od velikih romanopisaca, čije su jedino sredstvo svakodnevne reči… Pročišćen, precizan stil… Soledad je oduvek pisala o krhkosti, da na ovom svetu nema ničega što bi sprečilo da čovek ne bude povređen. …Unutrašnji realizam ovog veličanstvenog romana, ocrtava konture modernog čoveka, sa svim njegovim sumanutim idejama i patnjama, potragom za spokojem, njegovim vekovnim umorom.“El Pais
  Show book
 • Samac u braku - cover

  Samac u braku

  Milica Jakovljević Mir-Jam

  • 0
  • 8
  • 0
  Oda ljubavi i razumevanju iz pera najpopularnije srpske autorke XX veka. Dubinom uvida u ljudske odnose njeni romani nalaze put do raznovrsnih čitalaca. Glavne ličnosti u ovom ljubavnom romanu su nežna plavokosa Beograđanka Ljiljana i palanački advokat Radmilo Tomić. Na prvi pogled, njihova ljubav je nemoguća, ali zahvaljujući njegovom strpljenju i njenom laganom sazrevanju, Ljiljana će shvatiti da ono što zaista vredi i oplemenjuje život jesu ljubav i razumevanje, koje joj je samo Radmilo mogao pružiti...
  Show book