Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Els fruits amargs del jardí de les delícies - Vida y obra de Bohumil Hrabal - cover

Els fruits amargs del jardí de les delícies - Vida y obra de Bohumil Hrabal

Monika Zgustova

Publisher: Galaxia Gutenberg

  • 0
  • 0
  • 0

Summary

Aquesta és la primera biografia, i també la més publicada, de Bohumil Hrabal. La seva autora, Monika Zgustova, va conèixer personalment a l’autor el1987, quan va començar a traduir la seva obra al castellà i al català.De les hores passades amb ell i la seva dona a la seva casa de Kerskoi al seu pis de Praga, o compartint cervesa amb ell i els seus amics a la cerveseria El Tigre d’Or, però sobretot de la immersió ala seva obra per traduir-la, neix aquesta biografia completada amb anysd’investigació a arxius públics i privats txecs.La primera versió de Els fruits amargs del jardí de les delícies va ser publicada el 1996 i Zgustova va poder entregar el primerexemplar a Hrabal quan aquest es trobava ja a l'hospital,unes setmanes abans de la seva mort. Posteriorment, s’ha publicaten txec, alemany, hongarès, polonès i croata, a més de castellà i català. 
Com va dir en una intervenció a la Filmoteca de Madridel cineasta Jirí Menzel, guanyador d’un Oscar per la seva pel•lículaTrens rigorosament vigilats, basada en la novel·la hrabaliana delmateix títol, «aquest és un llibre bell i lúcid que capta l’humor,la vitalitat i la filosofia de Hrabal. A banda de conèixer coses que fins ara ignorava, he gaudit molt aquest llibre queés a la vegada llegible i profund i que recomano sense dubtar a totaquell que vulgui saber com era l’home que va ser el meu amic». 
«Una mirada altament recomanable a l’univers cultural del’Europa Central. Un llibre que no pretén substituir la lectura de l’obra de Hrabal sinó despertar l’interès en ella, complementar-lai enriquir-la. Monika Zgustova ha escrit un llibre excepcional.»José Antonio Millán, El País 
«Un llibre que mereix ser llegit no només com una biografiaprofunda i refrescant a la vegada, sinó també com un repàsa les influències que van alimentar l’obra de Hrabal i un recomptedetallat de l’evolució de la seva obra al llarg dels anys.»Ignacio Vidal-Folch, La Vanguardia 
«Monika Zgustova va sortir airosa de la difícil tasca de desxifrarla personalitat de Hrabal, emmascarada a la seva obra per moltesauto estilitzacions; la seva inspirada biografia està escrita sota lamàgia del verb de Hrabal.»Hans Christian Kosler, Neue Zürcher Zeitung
Available since: 04/01/2014.

Other books that might interest you

  • Refer la memòria - Dietaris complets - cover

    Refer la memòria - Dietaris...

    Oriol Bohigas

    • 0
    • 0
    • 0
    Combat d'incerteses (1989), Dit o fet (1992) i Passar comptes (2012) són els tres volums, entre el dietari i les memòries, en què Oriol Bohigas ha desgranat la seva experiència i comentari de l'actualitat al llarg dels anys. Amb l'aparença formal de dietaris, els llibres de Bohigas parteixen de l'apunt de l'actualitat, però sovint reculen a moments i experiències del passat. Així, dels dos primers llibres, escrits als anys vuitanta, Combat d'incerteses se centra en els anys d'infantesa i joventut, i Dit o fet, comprèn l'època de la maduresa. Passar comptes, escrit entre 2007 i el 2012, reprèn l'activitat memorialística de l'autor vint anys després.
    Show book
  • Sense cadàver - cover

    Sense cadàver

    Fàtima LLambrich i Núñez

    • 1
    • 1
    • 0
    Sense confessió, sense testimonis, sense cadàvers, sense restes biològiques.
    Amb condemna.
    
    Una investigació periodística de primer ordre convertida en un addictiu relat policial. Un cas real, una investigació criminal per doble homicidi en la qual els cadàvers no s’han trobat. Reuneix tots els ingredients dels millors thrillers: investigadors incisius, un testimoni que contradiu la pròpia testifi cació, un puzle d’indicis circumstancials i un sospitós, Ramón Laso, els antecedents del qual no passaran desapercebuts als investigadors de la Unitat Central de Persones Desaparegudes. «Yo soy de una forma que a veces no sé si soy demasiado bueno.»
    
    Després d’anys d’entrevistes amb Ramón Laso al centre penitenciari on està empresonat, Fàtima Llambrich ha aconseguit traçar el viu retrat d’un home inquietantment seductor. Condemnat a 30 anys de presó, insisteix en la seva innocència i defuig parlar d’un passat que l’ha sentenciat de per vida. Sense cadàver s’endinsa amb destresa en la metodologia que ha servit als investigadors per fonamentar la primera condemna a Espanya per doble homicidi sense que s’hagin trobat els cossos de les víctimes, ni es tinguin restes biològiques incriminatòries, ni testimonis concloents, ni tan sols una arma del crim i amb un acusat que defensa la seva innocència. Tomben, així, el fals mite del sense cos no hi ha delicte.
    Show book
  • El periodisme després de Twitter - Notes per a repensar l'ofici - cover

    El periodisme després de Twitter...

    Albert Sáez

    • 0
    • 0
    • 0
    El periodisme després de Twitter és una reflexió sobre l'impacte de les xarxes socials i els dispositius mòbils en la gestió de la informació. L'obra parteix de la hipòtesi que el periodisme és una realitat històrica i, com a tal, podria desaparèixer. A partir d'aquí s'analitzen els canvis en el context cultural, econòmic i polític que afavoririen l'extinció del periodisme, a més dels nous hàbits de consum informatiu dels ciutadans. La conclusió apunta a la possibilitat que el nou lloc del periodisme sigui el que tenia inicialment: un espai de conversa entre els membres d'una comunitat social. Per esdevenir-ho, hauria de desprendre's d'algunes adherències pròpies de la seva organització a través dels mitjans de comunicació de massa i reprendre el seu vincle amb el públic i la seva essència narrativa.
    Show book
  • El Cabanyal - Per exemple (1998-2013) - cover

    El Cabanyal - Per exemple...

    Lluís Cerveró Martí

    • 0
    • 0
    • 0
    El Cabanyal, per exemple descriu amb minuciositat els esdeveniments ocorreguts a València arran del projecte municipal de prolongació de l'avinguda de Blasco Ibáñez fins a la mar. Basant-se fonamentalment en les notícies aparegudes en la premsa escrita —valenciana, espanyola i, de vegades, internacional—, l'autor recorre els quinze anys passats entre el 1998, en què l'Ajuntament de València decideix d'executar el projecte, i el 2013, en què, amb la retirada per part del govern del Partit Popular d'un recurs d'inconstitucionalitat, es tanquen pràcticament totes les vies judicials. Malgrat la militància de l'autor contra el projecte municipal, l'exhaustivitat en l'arreplegada i selecció de les dades, el rigor de les descripcions i l'acurada ordenació del llibre el converteixen en un referent per a tothom qui vulga aproximar-se al coneixement del conflicte que, des de fa tants anys, enfronta una bona part del veïns del Cabanyal amb el seu ajuntament.
    Show book
  • L'excepcionalitat permanent - cover

    L'excepcionalitat permanent

    Ignasi Gozalo Salellas

    • 0
    • 0
    • 0
    L’excepcionalitat com la nova normalitat i les formes de dominació del present.  
    El sobirà és de nou entre nosaltres. No sempre el veiem però pertot és present: encarnat en diferents figures, controla la nostra quotidianitat i aplica, incessant, una excepcionalitat permanent. Tot recuperant el llenguatge juridicomilitar del segle XX i a mig camí de la crònica i l’assaig, Gozalo Salellas actualitza el concepte d’estat d’excepció en les societats contemporànies i desgrana els sis estats teleològics i somàtics dels quals el sobirà se serveix actualment. Reflexionar sobre el seu poder és entendre millor una condició clau del nostre temps.
    Show book
  • Dietaris - cover

    Dietaris

    Stefan Zweig

    • 1
    • 1
    • 0
    Els dietaris de Stefan Zweig comprenen prop de trenta anys de la vida de l'escriptor, i per la seva espontaneïtat són un document irreemplaçable, a més d'un gran contrapunt a la seva autobiografia, «El món d'ahir». Les pàgines d'aquest volum, sovint dictades per la urgència del moment, però tan lúcides com els seus textos més treballats, ens descobreixen el dia a dia de l'escriptor a Viena, París, Zuric o Berna—on va cultivar l'amistat d'altres intel·lectuals, com ara Émile Verhaeren, Romain Rolland i Rainer Maria Rilke—, o la fascinació que li van produir dues ciutats americanes com Nova York i Rio de Janeiro. Però també ens revelen l'íntim horror que va suposar per a Zweig la Gran Guerra i, dos dècades més tard, la deriva totalitària i antisemita del continent i l'ascens del nazisme, que el van empènyer a buscar desesperadament un recer lluny del descoratjador ensorrament d'Europa. Aquests dietaris ens ofereixen un cop més la veu del gran cronista del món d'ahir, que en molts moments sembla continuar revelant-nos el d'avui i potser fins i tot el de demà.
    
    Edició de Knut Beck.
    
    «Cap lector en llengua catalana no pot conèixer rigorosament Zweig sense accedir a aquest gran memorial».
    Mauricio Wiesenthal
    
    «Un llibre que acaba de definir el perfil de l'autor i que els amants de la seva literatura situaran al lloc que escau: consideracions marginals, observacions de novel·lista perspicaç, preocupació moral pel destí d'Europa, desfilada de tota la gent que va conèixer, entre ells literats, músics, polítics, artistes i pensadors».
    Jordi Llovet, El País Quadern
    
    «L'últim gran llibre que quedava per publicar de Stefan Zweig. Els dietaris finals fan prendre consciència del pes aclaparador de la història, del temps convuls del segle XX. Una obra de lectura imprescindible».
    Jordi Llavina, Ara
    
    «Al marge de la seva extraordinària qualitat literària, els Dietaris de Stefan Zweig són una eloqüent lliçó d'història i moral».
    Rafael Narbona, El Cultural
    
    «Inèdits en català fins ara, hi apareix, sobretot, l'home, en els seus pensaments i la seva vida quotidiana, malgrat que també narra en directe les grans convulsions del món, en especial les dues guerres mundials que li va tocar viure».
    Xavi Ayén, La Vanguardia
    
    «La lectura d'aquests fulls autobio­gràfics, escrits amb una prosa enèrgica, permet copsar el canviant estat d'ànim del protagonista, així com els progres­sos que va fent en l'escriptura dels seus llibres, les tensions i els fracassos del dia a dia o les seves trobades profitoses».
    Josep Gras, El Temps
    
    «Un dels esdeveniments de l'any».
    Qué Leer
    Show book