Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Memoria y utopía - La primacía de la intersubjetividad - cover

Memoria y utopía - La primacía de la intersubjetividad

Luisa Passerini

Translator Inmaculada Miñana Arnao, Josep Aguado Codes

Publisher: Publicacions de la Universitat de València

  • 0
  • 0
  • 0

Summary

La memoria y la utopía identifican dos disposiciones del sujeto, una vuelta hacia el pasado y otra hacia el futuro, siendo ambas actitudes críticas respecto al presente. La intersubjetividad define el eje central de la obra: la memoria es concebida como puente entre el pasado y el presente, entre el silencio y la palabra, entre lo singular y lo colectivo, y, en consecuencia, como una narración estructurada como forma de olvido individual y colectivo. La utopía es analizada en dos de sus formas históricas: como compromiso crítico con la cultura y la sociedad, restituyendo y haciendo posible el mantenimiento del estado de deseo en una comunidad no étnica (tal como la del 68 francés), y la formulación de una concepción del ser europeo que critica toda forma de eurocentrismo y reconoce la aportación del otro (ya sea por motivo de género o raza) como constitutivo de la cultura europea.
Available since: 11/28/2011.
Print length: 164 pages.

Other books that might interest you

  • Les Corts valencianes de Felip III - cover

    Les Corts valencianes de Felip III

    M. Lluïsa Muñoz Altabert

    • 0
    • 0
    • 0
    Esta obra no sólo es la exposición sistemática y documentada de las únicas Cortes celebradas en el Reino de Valencia durante el reinado de Felipe III, sino que también refleja un momento fluido de las relaciones del reino con la monarquía y la influencia del duque de Lerma como favorito real. Estos nuevos aires de acuerdo fueron aprovechados por el monarca para obtener una buena contribución económica y recompensar a la nobleza valenciana, sin comprometer sus intereses políticos encaminados hacia el autoritarismo. Asimismo, las Cortes de 1604 respondían a la necesidad del país de normalizar su vida pública y de canalizar, dentro del marco institucional, el diálogo con la monarquía, después de diecinueve años sin celebrarse Cortes y de sufrir una sistemática política antiforal por parte de los virreyes de Felipe II. En definitiva, en esta asamblea todos jugaron favorablemente sus cartas, excepto el pueblo, que quedó endeudado por muchos años.
    Show book
  • L'Estat dels jueus - Assaig d'una solució moderna a la qüestió jueva - cover

    L'Estat dels jueus - Assaig...

    Theodor Herzl

    • 0
    • 0
    • 0
    La peculiaridad de este escrito clásico de Theodor Herzl, manifiesto inaugural del sionismo moderno, fue de los primeros en tratar la «cuestión judía» como un problema nacional. A partir de un análisis exhaustivo de las causas y consecuencias del antisemitismo creciente en la Europa de su tiempo, desarrolló la idea que la única manera de superar la miseria y la discriminación, la persecución y las humillaciones del pueblo judío era la creación de un Estado propio e independiente, una patria que acogería los judíos de la diáspora y los protegería. A la realización de esta idea dedicó Herzl su vida, y puso en marcha una corriente política -el sionismo- que finalmente, tras grandes vicisitudes, se pudo lograr con la fundación de Estado de Israel. He aquí tanto la fuerza como las limitaciones de un texto que ha marcado la época contemporánea.
    Show book
  • L'excepcionalitat permanent - cover

    L'excepcionalitat permanent

    Ignasi Gozalo Salellas

    • 0
    • 0
    • 0
    L’excepcionalitat com la nova normalitat i les formes de dominació del present.  
    El sobirà és de nou entre nosaltres. No sempre el veiem però pertot és present: encarnat en diferents figures, controla la nostra quotidianitat i aplica, incessant, una excepcionalitat permanent. Tot recuperant el llenguatge juridicomilitar del segle XX i a mig camí de la crònica i l’assaig, Gozalo Salellas actualitza el concepte d’estat d’excepció en les societats contemporànies i desgrana els sis estats teleològics i somàtics dels quals el sobirà se serveix actualment. Reflexionar sobre el seu poder és entendre millor una condició clau del nostre temps.
    Show book
  • Vides truncades - Repressió víctimes i impunitat a Catalunya (1964-1980) - cover

    Vides truncades - Repressió...

    David Ballester Muñoz

    • 0
    • 0
    • 0
    Aquesta obra ens ofereix un estudi sobre vint víctimes mortals de la violència institucional i parainstitucional durant les darreries del Franquisme i la Transició. Els casos tractats responen a diverses tipologies: morts per la repressió policial en el decurs de manifestacions, per l'ús i abús de les armes de foc per part dels mateixos policies, per tortures i maltractaments soferts en dependències de l'Estat, o bé per actuacions d'una extrema dreta que en aquests anys actuava sota la cobertura i la connivència proporcionada per elements de l'aparell de l'Estat. Tots els casos tractats són objecte d'una anàlisi rigorosa i degudament contextualitzats. Els protagonistes del relat foren víctimes d'una violència que va esgarrar les seues vides, en la major part d'ocasions, en plena joventut. Uns fets, sovint obviats per la historiografia i els mitjans de comunicació, que van tenir com a resposta la impunitat dels seus perpetradors.
    Show book
  • La generació Google - De l'educació permissiva a una escola serena - cover

    La generació Google - De...

    Eugènia de Pagès

    • 0
    • 0
    • 0
    Actualment, a l'escola, la dispersió mental de l'alumnat i la manca de límits fan una combinació letal per a qualsevol aprenentatge. Què es pot fer? D'una banda, proposem revisar l'excessiva permissivitat, a la vegada que expliquem d'on arrenca i per què està tan arrelada a casa nostra. I, de l'altra, introduir eines a les aules per actuar contra la manca d'atenció sostinguda i de concentració d'una gran majoria d'alumnes, i així millorar la seva formació acadèmica i personal.
    Show book
  • Rostres del silenci - cover

    Rostres del silenci

    Francesc Torralba Rosselló

    • 0
    • 0
    • 0
    El silenci no és l'absència de paraula, sinó que és un element necessari i fecund en la vida humana. De fet, el silenci ha estat objecte de reflexió al llarg de la història del pensament i molts filòsofs i literats han lloat el seu caràcter edificant i constructiu. El silenci és una porta d'accés a la interioritat, al misteri del món i al misteri de l'altre. No obstant això, el silenci ha estat foragitat de la vida humana, de les relacions quotidianes. Vivim immersos en un soroll continu i asfixiant on els espais de silenci són molt fugissers i la paraula humana queda emmascarada per sons de tot tipus. Hem exiliat el silenci de la nostra vida i aquest exili només pot ser negatiu. Descobrir la dignitat del silenci, desvelar el seu caràcter edificant i constructiu, navegar pels diferents tipus de silenci, heus aquí l'itinerari que esbossem en aquest llibre. El pensament autèntic neix de la contemplació i la contemplació es cova en silenci. De la cultura del soroll, quin tipus de pensament pot emergir?
    Show book