Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Temps de quarantena - Cultura i societat durant la Postguerra al País Valencià (1939-1959) - cover

Temps de quarantena - Cultura i societat durant la Postguerra al País Valencià (1939-1959)

Josep Ballester Roca

Publisher: Publicacions de la Universitat de València

  • 0
  • 0
  • 0

Summary

Este ensayo clásico sobre la implantación y la represión del franquismo en el País Valenciano, pero también sobre los primeros intentos de normalización y modernización de nuestras letras, ganó en el año siguiente a su primera edición el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians. Se trata de una aproximación histórica y literaria muy bien documentada sobre el oscuro período de la posguerra. Los escritores y los protagonistas de la reanimación de los años treinta habían sido enmudecidos: el exilio, la prisión, la censura y las ejecuciones son algunas de las formas más conocidas de represión que impuso el Generalísimo. Además, en nuestro país se produce una sutil desviación de la tradición, que el autor designa como un proceso de folklorización. A pesar de estos mecanismos de depuración, pronto aparece toda una serie de intentos de recuperación de nuestra cultura. Si bien la literatura se mueve y se explica en términos de resistencia y clandestinidad, a partir de finales de la década de los cuarenta hay que hacer referencia a un primer movimiento serio en el campo de la infraestructura cultural.
Available since: 11/28/2011.

Other books that might interest you

  • Una altra Barcelona - cover

    Una altra Barcelona

    Eva Arderius

    • 0
    • 0
    • 0
    Eva Arderius explica la Barcelona d'ara a través de deu mirades, deu mirades de persones que, tot i jugar un paper fonamental en la defensa dels drets socials col·lectius dels seus respectius barris, són poc o gens reconegudes pels mitjans de comunicació i el conjunt de la ciutadania. Una altra Barcelona aborda problemàtiques com la de l'habitatge, la pobresa, la precarietat laboral o la massificació turística, i ho fa des d'ubicacions diverses que van de Plaça Catalunya a la Prosperitat, passant per Gràcia, Ciutat Meridiana o el Raval, entre d'altres llocs. Els deu perfils que ens ofereix aquesta aproximació a una Barcelona poc coneguda mostren una ciutat compromesa i mobilitzada, mostren la sensibilització vers els problemes dels «invisibles».Una altra Barcelona és la que ells demanen.
    Show book
  • L'espai de la imaginació - cover

    L'espai de la imaginació

    Ian McEwan

    • 0
    • 0
    • 0
    Són compatibles la llibertat estètica i el compromís polític? McEwan hi reflexiona a partir d'Orwell i Camus.  
    El 1940 George Orwell va publicar l’assaig «Dins la balena», en què es preguntava com poden conjugar els escriptors la llibertat estètica i el compromís polític. Són compatibles? Té sentit exigir a un creador que denunciï en les seves obres les injustícies del món? Anys més tard, el 1957, Albert Camus –un altre heterodox antitotalitari– reflexionava encara sobre el mateix tema. 
    Avui, en un context d’incertesa, Ian McEwan aborda la qüestió a partir d’aquests dos il·lustres predecessors: les seves idees continuen interpel·lant-nos i ens ajuden a veure-hi més clar.
    Show book
  • L'oració composta (II): la subordinació - cover

    L'oració composta (II): la...

    M. Josep Cuenca Ordinyana

    • 0
    • 0
    • 0
    Aquest estudi és la continuació del llibre L'oració composta (I): la coordinació, que vam publicar ara fa uns anys. En la primera part de l'estudi de l'oració composta, plantejàvem els problemes generals de la composició oracional i repassàvem la sintaxi, la semàntica i la pragmàtica de la coordinació. En aquest volum passem al terreny de la subordinació: estudiem la definició i les característiques del fenomen i tot seguit analitzem la subordinació substantiva, l'adjectiva i l'adverbial, seguint un esquema clàssic de tractament de la qüestió. El lector hi trobarà recollides, organitzades i sistematitzades les principals aportacions al tema, juntament amb freqüents reflexions sobre les limitacions que presenten.
    Show book
  • Recerques de cultura medieval - València segles XIII-XV - cover

    Recerques de cultura medieval -...

    Mateu Rodrigo Lizondo

    • 0
    • 0
    • 0
    El professor Mateu Rodrigo, historiador medievalista de llarga i acreditada trajectòria docent i investigadora, reuneix en aquest volum una selecció de treballs de l'àrea de la cultura catalana medieval, vinculats particularment a València i publicats en el curs dels darrers anys en diverses revistes acadèmiques. Un primer bloc temàtic aporta informació documentada al coneixement de grans escriptors: Arnau de Vilanova i la persecució 'post mortem' dels seus escrits espirituals; la vida a València del cronista Muntaner; contribucions a la genealogia del llinatge March al segle XIV, o a la família de Joanot Martorell en aquella mateixa època. Igualment, l'herència de Francesc Ferrer forneix proves de la identitat del poeta valencià. El segon grup es consagra a l'anàlisi d'algunes biblioteques significatives. La de l'Hospital dels Beguins il·lustra sobre l'espiritualitat d'aquell corrent religiós, mentre que les de Maria de Castella, reina d'Aragó, al Palau del Real, i la del canonge Guillem Serra són exemples d'una notable llibreria reial i d'una col·lecció eclesiàstica posseïdora de còdexs de gran vàlua, conservats fins avui a la Catedral de València. Clou la sèrie un estudi sobre Melcior Miralles, capellà d'Alfons el Magnànim, i les fonts sobre la guerra de Nàpols.
    Show book
  • Foucault: un il·lustrat radical? - cover

    Foucault: un il·lustrat radical?

    Josep Antoni Bermúdez Roses

    • 0
    • 0
    • 0
    Michel Foucault ha sido considerado un nihilista, un neoanarquista, un antiilustrado, un neoconservador y, en definitiva, un peligroso irracionalista, desde las posiciones canónicas del racionalismo y la modernidad. La tesis que aquí se mantiene es justamente la contraria. Es cierto que Foucault no sólo ataca a aquello irracional de  la sociedad moderna, sino que ataca y desenmascara precisamente la parte que muchos quieren salvar: el componente racional y humanitarista, y de aquí las impugnaciones en nombre de la racionalidad. La lectura que se propone en estas páginas ?oblicua, lateral, a partir del Foucault disperso- permite, en cambio, leer su obra como una aportación muy personal al proyecto moderno e ilustrado, atenta a los mecanismos profundos, y a menudo olvidados, de dominación. Crítica radical y defensa de la Ilustración no son una dualidad opuesta, sino todo lo contrario, son una dualidad complementaria y necesaria. En Foucault la crítica radical y consistente a la razón se convierte en realidad en una versión sui generis de la teoría crítica, se convierte en una forma radical de modernidad.
    Show book
  • Els meus cafès amb gent interessant - L'autobiografia del programa més escoltat de Catalunya - cover

    Els meus cafès amb gent...

    Jordi Basté

    • 1
    • 0
    • 0
    Jordi Basté pregunta com la gent del carrer, s'emociona com el veí de l'escala, s'indigna com un conductor atrapat a les rondes, s'admira com un nen amb els èxits dels altres. I ho explica tot amb una senzillesa que ha seduït Catalunya, que ha convertit El món a RAC1 en el programa en català més escoltat de la història, líder ininterromput d'audiència des del 2009.
    Aquí Jordi Basté desvela tal com ragen els secrets del programa que dirigeix des del 2007, en un estil més parlat que escrit. Però el tema no és ell mateix ni els seus èxits, sinó les persones que ha conegut gràcies a la feina, amb qui ha compartit taules i converses, a dins i fora de l'estudi de RAC1. Hi desfilen els personatges més importants del país, els més coneguts, els més estimats, els més qüestionats i també els anònims que tenen alguna cosa per explicar. Perquè la ràdio és coral, una amalgama de veus diferents que entrexoquen i dringuen. Però això en Basté baixa del pedestal quan ho descriu, perquè sap que sense convidats ni equip no és ningú.
    Aquest llibre podria ser una història formal del programa, però s'ha estimat més ser-ho com a successió de retrats i trobades, de cafès i àpats, de converses espurnejants que mereixerien formar part d'un guió de pel·lícula. Fresc, espontani, viu, estimulant... Visca el Basté i visca la ràdio!
    Show book