Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Decàleg irreverent per a la defensa del català - cover

Decàleg irreverent per a la defensa del català

Gerard Furest

Publisher: Edicions del Núvol SLU

  • 0
  • 0
  • 0

Summary

"Un país petit, una cultura sense estat, a la intempèrie, no són aptes per a la supervivència si estan mancats d'un sentit comunitari fort", diu Gerard Furest en aquest manifest, que ve a sacsejar amb propostes positives els catalanoparlants que es dobleguen davant dels paladins del bilingüisme harmònic, s'encongeixen davant de la catalanofòbia descarada o es rendeixen davant la inèrcia colonitzadora del món global.

El retrocés d'una llengua minoritzada no és fàcilment reversible. El català corre el perill de convertir-se en un idioma oficial residual, perquè les forces homogeneïtzadores no troben resistència per part d'un conjunt de catalanoparlants passius que han perdut l'autoestima i l'assertivitat com a parlants. Com diu al pròleg Jordi Martí Monllau, "és veritat que la culpa no és nostra: on som ens hi han posat, però la solució passa per nosaltres". Gerard Furest desmunta capa per capa els prejudicis, pors i perversions que ens tenallen a l'hora de parlar el català i ens ofereix un decàleg de propostes per mantenir viva la llengua en aquest segle XXI.

"Un decàleg de propostes intel·ligents i pràctiques. Gerard Furest sap que les conviccions seran operatives o no seran".
Pere Antoni Pons

"Un llibre més sobre el futur del català? No, heus ací un manual d'irreverència combativa. Una repassada implacable a tot el que ens destrueix amb un seguit de propostes valentes".
Carme Junyent

"El verb abassegador és la vaselina amb què Furest teixeix l'observació polièdrica del món i de nosaltres".
Pau Vidal
Available since: 08/01/2021.

Other books that might interest you

  • Antifeixistes - cover

    Antifeixistes

    Miquel Ramos

    • 0
    • 0
    • 0
    L'extrema dreta espanyola va començar a semblar-se una mica més a l'europea quan va morir el dictador Francisco Franco. La transició va estar marcada per la violència dels grups parapolicials i el terrorisme d'Estat, però aviat van arribar les bandes de skinheads neonazis, els ultres del futbol, i a poc a poc, les noves formacions d'ultradreta i els moviments socials neofeixistes. La generació que va créixer després de la transició va donar resposta, des de diferents àmbits i amb tàctiques diverses, a una nova ultradreta que exercia la violència d'una manera brutal contra diferents col·lectius, i que progressivament va tractar de fer-se un lloc en les institucions.
    Ramos repassa les diverses lluites contra la nova extrema dreta que va sorgir a Espanya des de mitjans dels anys vuitanta fins a l'actualitat, amb testimoniatges dels seus protagonistes i cròniques periodístiques i polítiques de cada moment: com es van organitzar les diferents plataformes i col·lectius que passarien de l'autodefensa inicial a l'ofensiva contra els grups d'extrema dreta; quin paper va jugar el periodisme, la cultura, la música, les institucions i altres moviments socials; i la pluralitat de la lluita antifeixista, les seues aliances, els seus debats i algunes de les seues victòries. Però també, com una part del moviment antifeixista va combatre en soledat, va assumir els riscos, va sofrir la violència dels neonazis, la persecució policial i judicial, així com la criminalització dels mitjans de comunicació.
    Show book
  • Filosofia de la cura - cover

    Filosofia de la cura

    Boris Groys

    • 0
    • 0
    • 0
    La nostra civilització té com a propòsit essencial protegir les vides humanes. La societat ens fa responsables de cuidar-nos a nosaltres mateixos i de tenir cura dels altres, directament i a través de les institucions, a fi de preservar la salut individual i col·lectiva, però també la cultura, la memòria històrica, els espais públics, la manera de viure... La idea de la cura té una llarga tradició filosòfica, i Boris Groys la ressegueix –de Plató a Foucault, passant per Hegel, Nietzsche i Bataille, entre molts altres– per plantejar una qüestió central: ¿qui és el subjecte de la cura? ¿M'he de cuidar jo o bé confiar-ho a altres, al sistema, a les institucions? Tenir cura d'un mateix és un principi revolucionari que confronta l'individu amb els mecanismes dominants de control.
    Show book
  • Crònica lingüística d'una pandèmia anunciada - Estratègies per a conceptualitzar la pandèmia de la COVID-19 - cover

    Crònica lingüística d'una...

    M. Josep Cuenca Ordinyana

    • 0
    • 0
    • 0
    Aquesta és una «crònica lingüística i discursiva» de com es va conceptualitzar i presentar la pandèmia de la COVID-19 en el període que va des dels inicis, al febrer de 2020, fins al juny de 2021. Basant-se en conceptes de la retòrica i l'anàlisi del discurs –com la metàfora, el símil o la multimodalitat–, i de la terminologia –com els neologismes o la creativitat lèxica– reflexiona, en un to divulgatiu però rigorós des d'un punt de vista teòric, sobre la relació entre llenguatge i pandèmia. L'obra desgrana els episodis més destacats d'aquell període explicats gairebé en directe a partir de notícies i altres testimonis procedents dels mitjans de comunicació.
    Show book
  • La invenció de l'espai - Ciutat i viatge - cover

    La invenció de l'espai - Ciutat...

    Enric Bou Maqueda

    • 0
    • 0
    • 0
    Escriure la ciutat i viatjar pel món són els eixos que permeten explorar les relacions entre literatura i espai. Lluny dels plantejaments tradicionals, la proposta de «llegir la ciutat» ens apropa a enfocaments teòrics tan estimulants com els de Roland Barthes, Michel de Certeau o Walter Benjamin. La visió literària de la ciutat i la ciutat com a matèria primera de la literatura conformen un continuum en l'experiència cultural dels nostres dies. En aquestes pàgines s'hi aprofundeix a partir de l'obra de Mercè Rodoreda, Llorenç Villalonga, Luis Goytisolo o Eduardo Mendoza, entre molts altres, sovint amb la ciutat de Barcelona com a referent. Finalment, el viatge, en totes les seues variants, inclosos l'exili, el viatge polític o l'experiència dels «no-llocs», és objecte d'una consideració plena de matisos, arriscada i sorprenent.
    Show book
  • Festa popular territori i educació - cover

    Festa popular territori i educació

    VV AA

    • 0
    • 0
    • 0
    Aquest volum estudia la dimensió formativa de la festa, en tant que manifestació social, expressió simbòlica del poble i mecanisme de vinculació al territori. Des de disciplines diverses i convergents, que integren la història, la filologia, l'etnopoètica i les didàctiques específiques, es fan apropaments als elements literaris i teatrals que configuren les festes, des del cicle de Nadal i Pasqua, passant per les festes dels Moros i Cristians, sant Antoni, la Patum, el rerefons satíric de la festa de Carnaval, la Muixeranga o els Castellers, que integren cercaviles, danses i cançons. Dins la vessant educativa de la festa, s'hi presenten i analitzen els resultats d'experiències didàctiques i projectes educatius que empren les manifestacions festives, d'arrel tradicional o incorporades des de la interculturalitat, com a element motivador del treball a les aules.
    Show book
  • Els discursos sobre les funcions de l'educació física escolar Continuïtats discontinuïtats i reptes - Lliçó magistral llegida en el solemne acte d'obertura dels curs 2018-2019 - cover

    Els discursos sobre les funcions...

    José Devís Devís

    • 0
    • 0
    • 0
    Lliçó magistral llegida en el solemne acte d'obertura del curs 2018-2019. José Devís Devís, catedràtic del Departament d'Educació Física i Esportiva de la Universitat de València, ha sigut l'encarregat de la lliçó magistral llegida en el solemne acte d'obertura del curs 2018-2019 sota el títol «Els discursos sobre les funcions de l'educació física escolar: continuïtats, discontinuïtats i reptes», que ara es publica en aquest volum. En aquesta exposició es revisen les principals funcions educatives i socials de l'educació física escolar utilitzades per a justificar i legitimar la seua existència com a servei i bé social a l'abast i gaudi de qualsevol persona en edat escolar.
    Show book