Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Pla d'una universitat o d'una educació pública en totes les ciències - cover

Pla d'una universitat o d'una educació pública en totes les ciències

Denis Diderot, Justo Serna Alonso

Translator Eduard J. Verger Hervás

Publisher: Publicacions de la Universitat de València

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

Denis Diderot, uno de los representantes más conspicuos del proyecto ilustrado, recibió de Catalina II, en 1775, el encargo de redactar el plan de una universidad para su aplicación al Imperio ruso. Diderot aceptó, pero no elaboró el programa pensando solo en Rusia, que apenas conocía, sino también en Francia y, en general, en toda Europa. Un programa de universidad ilustrada para una sociedad despertada por las Luces. Doscientos treinta años después de haber sido escrito, el Plan de una universidad continúa siendo bastante desconocido, una pieza rara en el repertorio de su autor, pero es una obra muy actual y sugestiva, que nos ilumina sobre la concepción de los estudios universitarios que tenían los ilustrados, y que nos ayuda también a recapacitar sobre lo que es o debería ser hoy la universidad y la enseñanza pública en general. Diderot desciende en este texto hasta los mínimos detalles: no solo desarrolla el programa docente en las diversas materias, incluyendo la bibliografía más especializada, sino que precisa también hasta la forma de las aulas. Tres ideas básicas inspiran este proyecto: el elogio de la instrucción, la supresión de las barreras sociales y el carácter público y universal de la enseñanza superior. La utilidad social, la orientación práctica y los lazos con el conocimiento más actual son rasgos fundamentales de este programa. Diderot escribe pensando más bien en Francia, pero también en toda Europa, en la humanidad en general, la de ahora y la de siempre.
Available since: 11/28/2011.

Other books that might interest you

 • Crònica Volum I - cover

  Crònica Volum I

  Miquel Parets

  • 0
  • 0
  • 0
  El valor d'una crònica com la de l'artesà barceloní Miquel Parets, elaborada a mitjan segle XVII, és múltiple. És un fet històric; a hores d'ara, no hi ha cap altra narració popular comparable en la Catalunya moderna. Els historiadors hi trobaran una munió de dades significatives. També un testimoni de la llengua de l'època. L'edició s'enriqueix amb tres estudis introductoris dels historiadors James S. Amelang (biografia i context social), Antoni Simon (anotació històrica) i Xavier Torres (examina el lloc de Parets en el medi estamental de la Barcelona del període i la seva actuació en el decurs de la Guerra del Segadors). Els dos grans temes de la Crònica són la Guerra dels Segadors –vista des de dins de la ciutat-, i la pesta de 1651 a Barcelona (amb l'emotiu relat de la seva tragèdia familiar), també és un immens retaule de les més diverses facetes de la vida barcelonina de l'època: festes en honor del rei i d'altres grans personatges, processos inquisitorials, períodes de fam i sequeres, pregàries per demanar la pluja, la sentida mort de Pau Claris, ajusticiaments públics, penúries pel setge de la ciutat, i de fons intrigues i traïcions pròpies d'un període bèl·lic. L'obra completa constarà de 4 volums que apareixeran periòdicament.
  Show book
 • Educar amb consciència - Acompanyar els infants des de l'autoconeixement - cover

  Educar amb consciència -...

  Marta Butjosa i Roca

  • 0
  • 0
  • 0
  Fer de pares i mares és un repte: implica assumir amb força el nostre paper com a progenitors i adults responsables de la nostra pròpia vida.
  Educar amb consciència vol dir acompanyar els infants des de la nostra llibertat interior. Implica haver-nos reconciliat amb allò viscut, amb el que va poder ser i amb el que no.
  Només quan ens coneixem i acceptem profundament, podem mirar els nostres fills i filles sense càrregues i atendre'ls amb més saviesa, gaudint i aprenent de la relació que ens vincula.
  Es tracta d'adonar-se que allò que veig en el meu fill o filla passa sempre pel sedàs dels meus ulls, pel filtre de les meves pors. La realitat que observem no és "la realitat": és només la meva realitat.
  El llibre que teniu a les mans us ofereix eines per mirar dins vostre i poder acompanyar els vostres infants des de la llibertat i la consciència.
  Show book
 • Contra les aules - cover

  Contra les aules

  Tomàs Llopis

  • 0
  • 0
  • 0
  L'aula, com el pupitre, la pissarra i fins i tot el guix, són elements tangibles i comuns encara a la majoria de sistemes educatius. D'alguna manera s'ha de canalitzar la informació i s'han d'organitzar els grups humans per a l'aprenentatge reglat, i aquesta convenció en les formes i els rituals ha perdurat en el curs dels segles. Però l'aula també pot ésser entesa com la metàfora d'un ensenyament excessivament vertical, compartimentat, tancat en ell mateix i gosaríem afirmar que sovint gairebé prescindible, una vegada superat l'examen que corona cada etapa lectiva. L'autor s'ha passat la vida fent classes de literatura en diferents llocs dels Països Catalans i sota tots els governs possibles des de l'anomenada transició ençà. Però també ha tingut un paper destacat en l'activisme cultural: ha fet teatre, recitals de poesia, crítica, traducció i una obra literària i pedagògica considerables. Tot plegat, en el seu cas, constitueix la base d'una reflexió memorialística i vital que li permeten, al final de la seua vida docent, d'anar "contra les aules", contra la metàfora, i a favor d'uns altres temps amb uns altres actors i potser en uns espais diferents. 
  Show book
 • Entendre el món - amb onze pensadors contemporanis - cover

  Entendre el món - amb onze...

  Carles Capdevila Plandiura

  • 0
  • 1
  • 0
  Recull d'onze entrevistes a pensadors contemporanis: ZYGMUNT BAUMAN, JOHN GRAY, ÁGNES HELLER, ALAIN TOURAINE, JUDITH BUTLER, SASKIA SASSEN, JEREMY RIFKIN, SEYLA BENHABIB, RICHARD SENNETT, TZVETAN TODOROV i GEORGE STEINER.
  Cadascun des de la seva disciplina de coneixement i des de la seva trajectòria vital, tots els intel·lectuals entrevistats donen arguments per interpretar la vida contemporània. Hi ha alguns temes recurrents: l'educació, el paper de la filosofia, les creences i les religions, limpacte de la crisi econòmica, les desigualtats i la pobresa, el potencial de les dones en un nou ordre social, el paper de lesquerra i la necessitat duna nova política, Europa en el context global...
  És un llibre que ens permet introduir-nos als universos daquests pensadors i ens ajuda a entendre el món davui, a través de les converses conduïdes per Carles Capdevila, periodista i director del diari Ara.
  Show book
 • Ausias Marc - cover

  Ausias Marc

  Ferran Garcia-Oliver

  • 0
  • 0
  • 0
  Los versos de Ausias Marc son una marquetería literaria formidable, pero la vida del poeta puede ayudar a entender el sistema de valores que los sostienen. Hijo de un gran poeta, sobrino de dos poetas admirables, Ausias Marc respira el aire de los versos desde la cuna. Dedicó parte de su vida a los cometidos propios de un caballero: fue a la guerra, se apasionó por los halcones, administró un señorío, impartió justicia sobre los vasallos musulmanes, pleiteó por sus derechos y privilegios, se peleó con otros caballeros. Pero su nombre perdura a través del tiempo no por la condición nobiliaria heredada de los antepasados, sino porque se lanzó a la empresa poética con una tenacidad admirable. Desde sus poemas reflexiona sobre el amor y la muerte y, arrastrado por una biografía íntima y pública zurcida de fracasos, hace una lectura amarga del mundo que le tocó vivir.
  Show book
 • Responsània El nou món - I El viatge - cover

  Responsània El nou món - I El...

  Marc Malagarriga

  • 0
  • 0
  • 0
  No és més feliç qui controla el seu entorn, 
  sinó qui no és controlat per ell, qui flueix amb ell…
  
  Aquesta frase resumeix força bé aquest primer volum de la col·lecció "Responsània, el nou món", que relata la història de l'Enric, la Sofia i el Pau, una família com qualsevol altra que emprèn un viatge a un país desconegut més enllà d'unes fronteres definides en un mapa, carregant les seves pors, anhels, desitjos i prejudicis.
  Mica en mica, aniran descobrint un nou món de possibilitats i alternatives que ni s'havien imaginat que poguessin existir, es redescobriran a si mateixos i redefiniran els seus valors i creences, entenent que allò que sempre havien vist i cregut no només no era l'únic que existia, sinó que tampoc era tan bo com es pensaven. Ni ells tan feliços com s'havien volgut creure… 
  A Responsània es trobaran cara a cara amb un altre model social, polític, econòmic i educatiu, però també una altra concepció del temps, la naturalesa, la mort, la llibertat, la felicitat i l'espiritualitat, junt amb un gran número de questions més que contraveníen allò que sempre els havien dit i après. I així, empesos per la necessitat d'adaptar-se a un nou entorn que d'entrada se'ls presenta hostil, avaluaran allò que sabien, coneixien i havien donat sempre per descomptat, contraposant-ho amb la nova realitat que se'ls ofereix, no exempta de polèmica, fins haver de decidir en quin dels dos mons prefereixen viure: un de conegut i llunyà que forjà el seu passat o un altre desconegut però proper que els brinda un futur que mai s'haguessin imaginat.
  
  Un viatge tant exterior com interior al cor d'una nova societat que qui sap si algun dia podria ser més real que el somieig en el qual no sabem que vivim…
  Show book