Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Fabra Moll i Sanchis Guarner (2a ed) - La construcció d'una llengua moderna de cultura des de la diversitat - cover

Fabra Moll i Sanchis Guarner (2a ed) - La construcció d'una llengua moderna de cultura des de la diversitat

Antoni Ferrando Francés

Publisher: Publicacions de la Universitat de València

 • 0
 • 0
 • 0

Summary

La commemoració del 150 aniversari del naixement de Pompeu Fabra és una bona ocasió per a recordar i reivindicar no sols la persona, sinó sobretot el seu llegat. Aquest llibre, obra d'Antoni Ferrando, dona compte de la dimensió lingüística, històrica i cívica de la tasca codificadora de Fabra i de les adaptacions que en feren Francesc de Borja Moll i Manuel Sanchis Guarner per a les Illes Balears i per al País Valencià respectivament. Una tasca difícil atesa la situació de subordinació política de la nostra comunitat lingüística i, a més, les diverses situacions lingüístiques i sociolingüístiques de cadascun dels territoris històrics que la integren. També són considerats en aquest estudi el mestratge d'Aguiló, Verdaguer i Llorente sobre Fabra, les aportacions d'Alcover i la contribució de personatges com Bofill, Salvador i Fuster en la construcció d'una llengua moderna de cultura i d'un espai comú de comunicació.
Available since: 01/27/2020.
Print length: 420 pages.

Other books that might interest you

 • Consum preferent - cover

  Consum preferent

  Andrea Genovart

  • 1
  • 1
  • 0
  L’Alba, la narradora d’aquesta història, forma part d’una generació que prova de trepitjar terra ferma en una ciutat que fa aigües. La generació és aquella que ara voreja la trentena i malda per deixar enrere la joventut enmig de les contradiccions que suposa haver de fer equilibrismes constantment entre feines precàries i la culpa inerta de formar part del primer món, entre el feminisme emergent i les relacions estrafetes, entre la necessitat de batallar amb les mateixes forces contra els elements i contra si mateixa. La ciutat és aquesta Barcelona contemporània que, en la seva pretensió de modernitat, s’acaba per convertir en l’antagonista definitiva, i on la comunicació humana esdevé cada vegada més incerta i fantasmal.  
  Amb una veu descarnada i sense filtre, les pàgines de Consum preferent van plenes d’un humor càustic que funciona igual com a sàtira i com a flagell, i amb una proposta lingüística atrevida al servei d’una narració mordaç i autodestructiva. Andrea Genovart debuta amb aquesta novel·la que fa de mirall ètic i sentimental del món que ha de venir, amb una mirada plena de ràbia contra una societat que ens ultrapassa però, sobretot, plena d’un desig incontestable d’insistir.
  Show book
 • El cristianisme sense vels o examen dels principis i dels efectes de la religió cristiana - cover

  El cristianisme sense vels o...

  Paul Thiry d'Holbach

  • 0
  • 0
  • 0
  Desde su publicación clandestina en 1761 esta obra, reeditada ya en 1767, originó una gran polémica, respuestas eruditas o airadas, fue prohibida, condenada a la hoguera y refutada por polemistas católicos como el abbé Bergier. Pero también fue leída con avidez en círculos intelectuales y circuló sobradamente a pesar de las prohibiciones. De hecho, es un de los documentos de referencia de la filosofía materialista, de la vertiente crítica y radical de la Ilustración. Holbach ataca la causa psicológica del mantenimiento de la idea religiosa, el temor y la inseguridad. Para él, es la existencia del mal en la naturaleza lo que ha creado las supersticiones y las ideas religiosas. El mal ?el dolor, la muerte, la enfermedad, es decir, el mal como impedimento tangible a la felicidad? existe, pero tiene una función necesaria, porque impulsa a la humanidad a transformarse y a progresar. La religión es un obstáculo para el progreso, porque oculta las verdaderas causas naturales del mal, y mantiene al hombre en un temor continuo de la muerte. Sólo el estudio y la educación permiten al hombre alcanzar el objetivo final que la naturaleza nos propone, la felicidad en este mundo.
  Show book
 • El món el nostre món - cover

  El món el nostre món

  Ágnes Heller

  • 0
  • 0
  • 0
  El conflicte entre la llibertat i la felicitat s'ha de resoldre a favor de la llibertat, opina Ágnes Heller, i ho defensa amb determinació a les lliçons d'aquest volum.
  La quotidianitat i la tradició, l'art i la música, l'ètica i la política, la modernitat i la postmodernitat, l'humor i l'espiritualitat, la metafísica i la ideologia, les emocions i la imaginació, les desigualtats i les lleis... són només alguns dels temes que tracta aquí però que també han estat motiu de la seva reflexió filosòfica al llarg dels anys. L'ampli espectre dels seus interessos i la manera d'abordar-los il·lustren quina actitud personal va tenir davant el món, i com el va viure.
  Des d'una esquerra ideològica explícita, Heller adverteix de l'enorme poder de la biopolítica, l'ús polític dels cossos, i de com el poder alimenta la por i en fa l'eina fonamental per sacrificar la llibertat. La seva visió és d'una actualitat inqüestionable.
  Show book
 • Educar per ser - Vivències d'una escola activa - cover

  Educar per ser - Vivències d'una...

  Rebecca Wild

  • 0
  • 2
  • 0
  Fruit d'un innovador projecte educatiu, viscut en el si de la família i la comunitat, aquesta obra explica als pares i docents com crear un ambient en què el nen romangui ple de curiositat i creixi segur de ell mateix i del seu entorn. L'"escola activa" és una proposta educativa en la qual l'activitat dels adults és tan important com la del nen: els primers aprenen a respectar les estructures mentals i emocionals pròpies de cada un dels estadis del desenvolupament infantil mentre que el segon aprèn a respectar-se a ell mateix i als adults. En lloc d'un pla educatiu fix i obligatori, es valora la cura sistemàtica de processos d'aprenentatge capaços de renovar-se.
  
  En aquesta nova edició Rebeca Wild explica com, malgrat molts obstacles, la seva decisió de continuar endavant amb les seves aspiracions li han obert el camp per descobrir noves perspectives de les lleis i regularitats de la vida. Les dades demostren clarament que els resultats de les formes pedagògiques alternatives desenvolupades en el Centre Educatiu Pestalozzi es mantenen anys més tard, durant els estudis superiors i la vida familiar i professional.
  Show book
 • No t'espanti aquest vent - Reflexions per a una esquerra del segle XXI - cover

  No t'espanti aquest vent -...

  Lluc Vilar i Salellas

  • 0
  • 0
  • 0
  "Expressat per mi, fet entre molts." Així entén Lluc Salellas la seva manera d'actuar en política i també el contingut d'aquest llibre: hi tracta "tot allò que em sembla fonamental del jardí de la utopia per portar-ho a la realitat del nostre dia a dia". Construeix així, des de la reflexió i pouant en les seves experiències, un punt de partida per atacar des de l'esquerra els grans problemes de la nostra societat.
  
  Començant per les persones –l'autèntic eix central del seu pensament polític–, seguint per les institucions i les actuacions públiques que han de garantir un tracte equitatiu a tots ciutadans en aquest món global i acabant en la lluita contra les mentalitats tancades que impedeixen avançar cap a una societat millor, Salellas perfila una proposta de país, sense oblidar com s'hi ha d'arribar.
  
  "En Lluc ens diu, a mi i a tots els porucs, per edat o per idiosincràsia personal, que no tinguem por. Ens diu que aquest món tan convuls el podem ordenar, que a aquest vendaval que sembla voler endur-s'ho tot li podem plantar cara. (...) És un llibre ple d'alegria." [Narcís Comadira, al pròleg]
  Show book
 • Una confabulació d'imbècils - cover

  Una confabulació d'imbècils

  John Kennedy Toole

  • 1
  • 5
  • 0
  El protagonista d’aquesta novel•la és un dels personatges més memorables de la literatura nord-americana: l’Ignatius J. Reilly –un còctel d’Oliver Hardy delirant, Quixot adipós i Tomàs d’Aquino pervers–, que amb trenta anys encara viu amb la seva estrafolària mare mentre escriu una denúncia demolidora contra el segle XX, tan mancat de «teologia i geometria» com de «gust i decència»; un al•legat trastornat contra una societat trastornada. A causa d’una inesperada necessitat de diners, es veu catapultat «al mig del desori de l’existència contemporània» i embarcat en feines d’allò més absurdes. Els personatges secundaris són tan exòtics (i neuròtics) com els d’una pel•lícula dels germans Marx: la Darlene, la ballarina d’estriptis que prepara un número amb una cacatua; en Jones, el primmirat porter negre del Night of Joy, regentat per la rapaç Lana Lee, que complementa els seus ingressos com a model de fotos porno; l’agent Mancuso, el policia més incompetent de Nova Orleans; la Myrna Minkoff, la catastròfica estudiant contestatària; la senyoreta Trixie, l’octogenària enfurida perquè no la jubilen... 
  Una confabulació d’imbècils, que presentem traduïda de nou al català per Xavier Pàmies, és l’obra mestra pòstuma de John Kennedy Toole, reconegut unànimement com un autor imprescindible en la tradició de Cervantes, Fielding, Swift, Rabelais i Dickens.
  Show book