Join us on a literary world trip!
Add this book to bookshelf
Grey
Write a new comment Default profile 50px
Grey
Subscribe to read the full book or read the first pages for free!
All characters reduced
Trauma i transmissió - Efectes de la guerra del 36 la postguerra la dictadura i la transició en la subjectivitat dels ciutadans - cover

Trauma i transmissió - Efectes de la guerra del 36 la postguerra la dictadura i la transició en la subjectivitat dels ciutadans

Anna Miñarro, Teresa Morandi

Publisher: Xoroi Edicions

 • 0
 • 1
 • 0

Summary

Aquest llibre es una selecció d'articles basats en la recerca "Trauma i Transmissió en les generacions", primer estudi empíric qualitatiu en el camp de la Psicoanàlisi i la salut mental sobre els efectes de la guerra del 36, la postguerra, la dictadura i la transició que va ser publicat en Quaderns de Salut Mental.
S'intenta comprendre de quina forma la història violenta d'un temps i un país es va introduir en la vida i en destí dels subjectes i com s'ha transmès a les diferents generacions la inscripció simbòlica d'aquests fets històrics, a l'hora que planteja interrogants sobre la seva incidència en la subjectivitat de la nostra època.Parlar i escriure sobre els traumes provocats per l'horror que ha significat la catàstrofe social, es un intent de produir efecte de transmissió: advertir i prevenir sobre la repetició de qualsevol tragèdia.

Other books that might interest you

 • Introducció a la història - Praxi estructura i canvi - cover

  Introducció a la història -...

  Marc Baldó Lacomba

  • 0
  • 0
  • 0
  Este libro trata de la historia como conocimiento y experiencia. Averigua, en primer lugar, los fundamentos de la disciplina, como se construye, las características principales del método, los procedimientos de búsqueda y el discurso historiográfico, así como las maneras de explicar la historia. Se incide especialmente en las estrategias para construir una investigación histórica, desde como se formulan las preguntas iniciales hasta como se construye la exposición de resultados, pasando por los caminos -abiertos- de investigación y análisis. Pero además de esta consideración metodológica, el libro también hace una propuesta sobre como entender y explicarse la experiencia histórica. Reflexiona sobre como se produce esta experiencia humana que transforma la natura y genera y cambia la sociedad.
  Show book
 • El seu fill una persona competent - Cap als nous valors bàsics de la família - cover

  El seu fill una persona...

  Jesper Juul

  • 1
  • 1
  • 0
  La institució familiar passa per moments crucials en què els valors destructius que caracteritzaven la convivència en els models tradicionals i jeràrquics -com l'obediència, la violència física i emocional, o la conformitat- poden i han de transformar-se. Just a l'arrel de molts conflictes quotidians s'hi troba la incapacitat del pares de convertir el seu amor pels fills en un comportament que expressi veritalblement aquest amor i de transformar les seves bones intencions en una interacció fructífera.
  
  Els infants són persones competents que poden ensenyar-nos el que nosaltres necessitem aprendre. Ens donen les claus que ens permeten recuperar la nostra competència perduda i ens ajuden a evitar els models educatius que ha no són útils, sinó més aviat destructius. Aprendre dels nostres fills exigeix molt més que simplement parlar democràticamente amb ells.
  
  Jesper Juul, conegut internacionalmente pels seus llibres dedicats a pares i professionals, ens proporciona les claus d'un nou paradigma que possibilita una convivència harmònica basada en la comprensió i el respecte mutu.
  Show book
 • El preu de la fam - L'estraperlo a la Catalunya de la postguerra - cover

  El preu de la fam - L'estraperlo...

  Laura De Andrés Creus

  • 1
  • 3
  • 0
  Lestraperlo va marcar la vida a lEspanya dels anys quaranta. Amb El preu de la fam, la periodista Laura De Andrés Creus ens submergeix en el món de privacions i racionament de la postguerra i en laparició de lestraperlo: de lentrada dels nacionals a Barcelona al final de lautarquia, del camp a la ciutat, de la pura subsistència als articles de luxe. Perquè hi va haver qui va ser víctima de lestraperlo, i també qui shi va fer ric. Per primera vegada sentim la veu dels protagonistes dun dels capítols més inhumans de la nostra història. 
  «Els beneficiaris de lestraperlo van ser, com era inevitable, la gent més propera al règim, i els vençuts, els qui en patiren les conseqüències. (...) Els comentaris de la gent entrevistada donen la mesura de la persecució a Catalunya i fan que el llibre provoqui indignació, a més dadmiració.»
  Show book
 • Dotzena de frare - cover

  Dotzena de frare

  Joaquim Carbó

  • 0
  • 0
  • 0
  A Dotzena de frare Joaquim Carbó recull tretze contes inèdits, que ens traslladen situacions, unes més insòlites i altres més costumistes, "baixes de sostre", on el seu idiosincràtic realisme es deixa embastar per moments d'imaginació instintiva. Escrits abans de la pandèmia, aquesta mostra d'entreteniment entenimentat pròpia de Carbó funciona com una radiografia còmica de les vides quotidianes lligades a un llenguatge ric en col·loquialismes. Carbó, el conta-contes per a tots els públics, obre les portes de la seva prolífica inventiva per encomanar el seu entusiasme i les seves ganes d'explicar històries.
  Show book
 • Quan la pluja no sap ploure - Sequeres i riuades al País Valencià en l'edat moderna - cover

  Quan la pluja no sap ploure -...

  Armando Alberola Romá

  • 0
  • 0
  • 0
  Sembla que en l'actualitat està de moda parlar sobre el comportament del clima. Analitzar-ne la influència que en segles passats hi va exercir i les conseqüències econòmiques i socials que va provocar, constitueix un repte suggestiu i complex. Aquest llibre analitza la greu contrarietat que va suposar l'alternança entre escassesa i abundància hídrica al País Valencià durant l'edat moderna i, al mateix temps, pretén fer reflexionar al voltant de la vigència d'una realitat secular i intrínsecament lligada a les gents d'aquesta terra. A hores d'ara, paga la pena conèixer i assumir com els nostres avantpassats van desafiar els entrebancs que el clima i el medi van interposar en la seua vida quotidiana. Així podrem entendre millor aquest present en què segueixen vius els mateixos episodis catastròfics que la història ja s'encarrega de recordar-nos.
  Show book
 • La guerra contra el rei de Castella (1356-1366) - cover

  La guerra contra el rei de...

  Raül Garrigasait, Cerimoniós...

  • 0
  • 0
  • 0
  La Crònica del rei Pere el Cerimoniós és la quarta i última de les grans cròniques catalanes medievals. Raül Garrigasait n'ha adaptat al català modern el darrer capítol, en què el monarca narra la guerra contra el rei de Castella Pere el Cruel, un conflicte en què aflora la vella i novíssima qüestió de l'hegemonia peninsular. El Cerimoniós, després d'enumerar els diversos assassinats ordenats pel rei de Castella, que inclouen la seva tia i la seva mateixa esposa, transcriu la carta de desafiament del Cruel i l'intercanvi epistolar que se'n segueix. A continuació descriu les diverses etapes d'una guerra plena de traïcions i girs argumentals, destacant que el rei de Castella no confia en els seus mateixos homes i evita totes les batalles campals amb el Cerimoniós. El relat del rei Pere, dotat d'un punt de vista molt personal, ens fa reviure un episodi fonamental de la nostra història que ens ajuda a entendre el present.
  Show book